czwartek, 19 listopada 2015

Bigos z cukinii

Zapachniało cukinią w całym domu. Kto lubi cukinię ręka w górę. Większości z nas cukinia kojarzy się z latem jednak u nas gości ona na stole przez cały okrągły rok. Dziś publikujemy przepis na pyszny domowy bigos z cukinii. Taki bigos przygotowuję do słoików, które pasteryzuję i przechowuję na moment gdy potrzebna mi np. szybka kolacja bądź ekspresowy obiad. Bigos przechowuję bez dodatku wędlin czy mięsa - podczas podgrzania dodaję jedynie ten składnik i mam gotowe sycące, aromatyczne i pyszne danie.  Podawać możemy z ziemniaczkami czy też klasycznie z pieczywem wg uznania. 


Bigos z cukinii


SKŁADNIKI:

1 duża cukinia lub 2 średnie
2 papryki czerwone
3 pomidory 
1 duża marchewka
1 biała cebula
1 pęczek koperku
1-2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
400 g kiełbasy podwawelskiej


PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy, kroimy w plastry, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. 
W szerokim dość wysokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę z czosnkiem i szklimy. Marchewkę obieramy, paprykę oczyszczamy i całość kroimy w paseczki – dodajemy do cebuli i podsmażamy 5 minut.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i podduszamy. Cukinie myjemy, oczyszczamy z nasion i ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do warzyw, całość mieszamy, podduszamy 25 minut podlewając 300 ml wody i dodając koncentrat pomidorowy. Koperek siekamy, dodajemy do bigosu, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz paprykami, mieszamy. 
Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy do bigosu, mieszamy. 
(Jeżeli bigos chcę wekować nie dodaję do niego kiełbasy – dodaje dopiero przed podaniem)




8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. :) cieszymy się że samkowicie się zapisał na naszym blogu

      Usuń
  2. Nie jadłam takiego bigosu jednak zapowiada się on rewelacyjnie. Skusze się dziewczyny na Wasz przepis. Pasztet z soczewicy jest u nas ostatnio nr 1! wielkie dzięki że jesteście i gotujecie niezwyczajnie ze zwyczajnych składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i miło nam czytać tak pozytywne komentarze :)

      Usuń