wtorek, 20 października 2015

Pasztet z czerwonej soczewicy z kurczakiem

Lubicie domowe pasztety ? Mi udało podejść się po raz kolejny do pasztetu z soczewicy którą uwielbiam ... Tym razem użyłam do jego przygotowania czerwoną jej odmianę. Pasztet upiekłam z dodatkiem kurczaka i myślę, że to połączenie jest strzałem w dziesiątkę.
Do przygotowania takiego pasztetu można śmiało użyć mięska z rosołu – wiadomo, że takie często nam zostaje, a i ugotowana włoszczyzna będzie również idealna. Bawmy się smakiem soczewicy bo jest on godny uwagi.


Pasztet z soczewicy z kurczakiem


SKŁADNIKI:

2,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy 
500 g piersi z kurczaka
3-4 średnie marchewki
1 duża cebula czerwona
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy
papryka słodka i ostra mielona do smaku
1 łyżka majeranku
suszona żurawina


PRZYGOTOWANIE:

Piersi z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. W tym czasie płuczemy soczewicę i gotujemy ją do miękkości (można rozgotować), solimy do smaku. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy, marchew ścieramy na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, a cebule siekamy w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i podduszamy całość przez około 10 minut.
 Ugotowaną pierś z kurczaka rozdrabniamy i blendujemy (można zmielić lub użyć malaksera), dodajemy soczewicę i mieszamy.  Następnie dodajemy marchewkę z cebulą – mieszamy.  Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprze, paprykami oraz majerankiem – dokładnie całość mieszamy.
Foremki do pasztetu smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułka tartą – wypełniamy masą pasztetową i ugniatamy. Wierzch oprószamy papryką słodką, posypujemy żurawiną. Pasztet pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.   

 

5 komentarzy: