czwartek, 22 października 2015

Placki ziemniaczana z natką pietruszki

Dziś kolejny smak mojego dzieciństwa. Otóż w roli głównej wszystkim dobrze znane placki ziemniaczane. Takie placki moja Mamcia przygotowywała najczęściej w piątek i już po powrocie ze szkoły zapach unosił się przed drzwiami do domu. Kto nie pamięta tego zapachu ? Nie znam takiej osoby ... Dzisiaj częstuje Was troszkę inną odmianą tego rarytasu, a mianowicie przygotowałam je z natką pietruszki, która kryje w sobie moc witamin... 

Placki ziemniaczana z natką pietruszki 



SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków
1 cebula biała
2 ząbki czosnku 
1 młody korzeń pietruszki
1 pęczek pietruszki
1 jajko
4-5 łyżek mąki pszennej 
sól i pieprz do smaku 
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obieramy wraz z pietruszką i cebulą – ścieramy na tarce na stronie do placków (jeżeli masa jest wodnista odcedzamy delikatnie), dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany czosnek i mąkę pszenną – całość mieszamy. 
Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do pozostałych składników tuż przed smażeniem – mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcjami placki, smażymy po kilka minut z dwóch stron do ładnego zarumienienia.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz