Lubicie domowe pasztety ? Mi udało
podejść się po raz kolejny do pasztetu z soczewicy którą
uwielbiam ... Tym razem użyłam do jego przygotowania czerwoną jej odmianę. Pasztet upiekłam z dodatkiem kurczaka i myślę, że to
połączenie jest strzałem w dziesiątkę.
Do przygotowania takiego pasztetu można śmiało
użyć mięska z rosołu – wiadomo, że takie często nam zostaje, a
i ugotowana włoszczyzna będzie również idealna. Bawmy się smakiem
soczewicy bo jest on godny uwagi.
Pasztet z soczewicy z kurczakiem
SKŁADNIKI:
2,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy
500 g piersi z kurczaka
3-4 średnie marchewki
1 duża cebula czerwona
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy
olej rzepakowy
papryka słodka i ostra mielona do smaku
1 łyżka majeranku
suszona żurawina
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka gotujemy w osolonej
wodzie przez około 20 minut. W tym czasie płuczemy soczewicę i
gotujemy ją do miękkości (można rozgotować), solimy do
smaku. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy, marchew ścieramy na małych
oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, a cebule siekamy w kosteczkę. Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem,
dodajemy marchewkę i podduszamy całość przez około 10 minut.
Ugotowaną pierś z kurczaka
rozdrabniamy i blendujemy (można zmielić lub użyć malaksera), dodajemy soczewicę i mieszamy. Następnie
dodajemy marchewkę z cebulą – mieszamy. Wbijamy jajka, doprawiamy
do smaku solą, pieprze, paprykami oraz majerankiem – dokładnie całość mieszamy.
Piękny i zapewne smaczny :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny, polecamy :)
Usuńwygląda super, chętnie byśmy skosztowały :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy :)
UsuńCiekawy przepis! Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń