czwartek, 3 września 2015

Zupa pomidorowa z duszonych warzyw

Dzisiaj u nas szybka zupa pomidorowa. Jest ona błyskawiczną wersją klasycznej pomidorowej. Przygotowuję ją zawsze gdy brak czasu na ugotowanie wywaru i muszę mieć ciepłą zupkę w kilka chwil. Zawsze z kolei mam przygotowany bulion który mrożę w pojemniczkach na takie o to okazje wyjątkowe ... Zupę tą można podać z makaronem lub ryżem wg uznania. 

Zupa pomidorowa z duszonych warzyw  


SKŁADNIKI:
1 duża puszka pomidorów
1 niewielka marchewka
1 łyżka masła
1 łyżka pomidorowych płatków ze szczypiorkiem i solą morską
1,5l bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
makaron do podania 

PRZYGOTOWANIE:

Pomidory z puszki podduszamy wraz z pokrojoną marchewką na maśle przez około 5-7 minut dodając płatki pomidorów ze szczypiorkiem i solą morską.


 Następnie zalewamy całość bulionem warzywnym i gotujemy kwadrans - doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
 Gorącą zupę podajemy z makaronem oprószając płatkami pomidorów i szczypiorkiem.
 Smacznego.

6 komentarzy: