Dzisiaj u nas szybka zupa pomidorowa. Jest ona błyskawiczną wersją klasycznej pomidorowej. Przygotowuję ją zawsze gdy brak czasu na ugotowanie wywaru i muszę mieć ciepłą zupkę w kilka chwil. Zawsze z kolei mam przygotowany bulion który mrożę w pojemniczkach na takie o to okazje wyjątkowe ... Zupę tą można podać z makaronem lub ryżem wg uznania.
Zupa pomidorowa z duszonych warzyw
SKŁADNIKI:
1 duża puszka pomidorów
1 niewielka marchewka
1 łyżka masła
1 łyżka pomidorowych płatków ze szczypiorkiem i solą morską
1,5l bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
makaron do podania
1 niewielka marchewka
1 łyżka masła
1 łyżka pomidorowych płatków ze szczypiorkiem i solą morską
1,5l bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
makaron do podania
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory z puszki podduszamy wraz z pokrojoną marchewką na maśle przez około 5-7 minut dodając płatki pomidorów ze szczypiorkiem i solą morską.
Następnie zalewamy całość bulionem warzywnym i gotujemy kwadrans - doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
Gorącą zupę podajemy z makaronem oprószając płatkami pomidorów i szczypiorkiem.
Smacznego.
Uwielbiam taką zupę :)
OdpowiedzUsuńPyszna i prosta :)
Dziękujemy i polecamy :)
UsuńKażda pomidorówka wymiata :). Fajnie wygląda. Pozdrawiam :D.
OdpowiedzUsuńI my mamy podobne zdanie :) Uwielbiamy pomidorowe zupy :)
UsuńZupa pomidorowa, moja ulubiona :-)
OdpowiedzUsuńTo już coraz więcej lubisiów pomidorowej :-)
Usuń