piątek, 4 września 2015

Marchewka z fasolką szparagową w koperku

Brakuje Wam czasem pomysłu na dodatek do mięska bądź po prostu do drugiego dania? Proponuje pyszną kompozycję warzyw które kryją w sobie moc witamin. Połączenie to pasuje do wieprzowiny, wołowiny jak i drobiu.  Dla mnie dodatek koperku nadaje całości rewelacyjny smak, a dla zachowania większej ilości witamin warzywa zostały przygotowane na parze. 

Marchewka z fasolką szparagową w koperku
SKŁADNIKI:

300 g małych marchewek - juniorek
300 g  fasolki szparagowej zielonej
sól do smaku
1 łyżka masła
1/2 pęczka koperku

PRZYGOTOWANIE:

Marcheweczki i fasolkę szparagową (wszystko powinno być w podobnej wielkości) przekładamy do parowaru, oprószamy delikatnie solą i gotujemy przez 15-20 minut na parze do odpowiedniej miękkości warzyw.  
Koperek siekamy. 
Do rondla przekładamy masło, wsypujemy koperek i podsmażamy 2-3 minut, dodajemy ugotowane warzywka, całość mieszamy. 
Podajemy na ciepło.


6 komentarzy: