Jako miłośnik makaronów dziele się dzisiaj z Wami moim kolejnym spaghetti w nietuzinkowej odsłonie. Mieliście już okazję kosztować tego dania z fasolką szparagową? Mam nadzieję, że i Wam ten pomysł przypadnie do gusty i zawita na Waszych stołach.
Myślę, że to kolejne szybkie i smaczne danie warte jest uwagi. Polecam.
Spaghetti ala bolognese z fasolką szparagową
SKŁADNIKI:
400 g makaronu spaghetti
500 g mięsa mielonego z łopatki
250 g fasolki szparagowej żółtej
300 ml wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz
suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim
papryka ostra i słodka do smaku
olej do przesmażenia mięsa
natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę gotujemy na parze do miękkości, odcinamy końce i kroimy w słupki około 2 cm. Mięso mielone przekładamy na patelnię, podsmażamy doprawiając solą i suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim.
W 300 ml wody rozrabiamy 1 łyżkę koncentratu i mąki pszennej. Wlewamy do mięsa, gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy pokrojoną fasolkę, mieszamy. Chwile podduszamy.
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy.
Na talerze przekładamy makaron, nakładamy mięsny sos z fasolką szparagową, oprószamy posiekaną natka pietruszki.
Smacznego !
Super danie, zjadałabym z chęcią.
OdpowiedzUsuńMiło nam, że pomysł Ci się spodobał :-)
UsuńZostało coś jeszcze? Bo ja na taki talerz dobrości piszę się chętnie! Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuń:-) zapraszamy ... chociaż już nic nie zostało, ale na szybciutko upichcimy kolejne porcje :)))
UsuńŚwietny pomysł na pewno skorzystam z Waszego przepisu! :)
OdpowiedzUsuń:-) polecamy
UsuńBardzo smaczne danie :) Niebanalny pomysł z tą fasolką :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i polecamy :)
UsuńPyszny makaronik kochane :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
Usuń