Wracając pamięcią wstecz chyba od zawsze uwielbiałam leczo. Już jako mała dziewczynka miałam w tym temacie swoje zdanie. Najbardziej smakowało mi leczo które przygotowywała znajoma rodziców zwana przez nas Papuszką :) Jej leczo do dziś jest dla mnie numerem jeden. Można rzec, że dzięki niemu bawię się smakiem lecza w swojej kuchni. Ostatnio skusiłam się na wariację klasycznego lecza i powstała taka o to lekka kompozycja zupy paprykowej z kurczakiem. Myślę, że niejedna osobą będąca na diecie skusi się na przygotowanie takiej zupki.
Zupa paprykowa z kurczakiem i patisonem
SKŁADNIK:
350 g filetu z kurczaka
1 patison
1 marchewka
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 patison
1 marchewka
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 papryka żółta
4 pomidory
sól i pieprze
papryka słodka i ostra mielona
jarzynka do smaku
czosnek niedźwiedzi z płatkami pomidorów do smaku
oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Filet z kurczaka mielimy, przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki oliwy i podduszamy doprawiając papryką, jarzynką i pieprzem. Marchewkę obieramy i wraz z patisonem ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do kurczaka i podduszamy 5 minut.
Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa, podduszamy 5 minut. Całość zalewamy 1,5 l wody, doprawiamy płatkami pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim. Następnie dodajemy obrane i zblendowane pomidory, całość gotujemy 15-20 minut. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i paprykami.
Smacznego :)
Smacznego :)
Uwielbiam takie zupy. Pyszne, aromatyczne i bardzo sycące :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, a na dzisiejsza pogodę bardzo się przyda :)
OdpowiedzUsuńPoczęstowałabym się bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuń