poniedziałek, 7 września 2015

Poniedziałkowy "fit" - Zupa paprykowa z kurczakiem i patisonem

Wracając pamięcią wstecz chyba od zawsze uwielbiałam leczo. Już jako mała dziewczynka miałam w tym temacie swoje zdanie. Najbardziej smakowało mi leczo które przygotowywała znajoma rodziców zwana przez nas Papuszką :) Jej leczo do dziś jest dla mnie numerem jeden. Można rzec, że dzięki niemu bawię się smakiem lecza w swojej kuchni. Ostatnio skusiłam się na wariację klasycznego lecza i powstała taka o to lekka kompozycja zupy paprykowej z kurczakiem. Myślę, że niejedna osobą będąca na diecie skusi się na przygotowanie takiej zupki.  


Zupa paprykowa z kurczakiem i patisonem



SKŁADNIK

350 g filetu z kurczaka
1 patison
1 marchewka
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 papryka żółta
4 pomidory 
sól i pieprze 
papryka słodka i ostra mielona
jarzynka do smaku
czosnek niedźwiedzi z płatkami pomidorów do smaku
oliwa



PRZYGOTOWANIE:

Filet z kurczaka mielimy, przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki oliwy i podduszamy doprawiając papryką, jarzynką i pieprzem. Marchewkę obieramy i wraz z patisonem ścieramy na dużych oczkach, dodajemy do kurczaka i podduszamy 5 minut. 
Papryki myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa, podduszamy 5 minut. Całość zalewamy 1,5 l wody, doprawiamy płatkami pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim. Następnie dodajemy obrane i zblendowane pomidory, całość gotujemy 15-20 minut. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem, solą i paprykami.

Smacznego :) 


3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie zupy. Pyszne, aromatyczne i bardzo sycące :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda, a na dzisiejsza pogodę bardzo się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poczęstowałabym się bardzo chętnie :)

    OdpowiedzUsuń