niedziela, 6 września 2015

Spaghetti ala bolognese z fasolką szparagową

Jako miłośnik makaronów dziele się dzisiaj z Wami moim kolejnym spaghetti w nietuzinkowej odsłonie. Mieliście już okazję kosztować tego dania z fasolką szparagową? Mam nadzieję, że i Wam ten pomysł przypadnie do gusty i zawita na Waszych stołach.
Myślę, że to kolejne szybkie i smaczne danie warte jest uwagi. Polecam. 

Spaghetti ala bolognese z fasolką szparagową 

SKŁADNIKI:

400 g makaronu spaghetti
500 g mięsa mielonego z łopatki
250 g fasolki szparagowej żółtej
300 ml wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej 
sól i pieprz
suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim 
papryka ostra i słodka do smaku
olej do przesmażenia mięsa
natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Fasolkę gotujemy na parze do miękkości, odcinamy końce i kroimy w słupki około 2 cm. Mięso mielone przekładamy na patelnię, podsmażamy doprawiając solą i suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim. 
W 300 ml wody rozrabiamy 1 łyżkę koncentratu i mąki pszennej. Wlewamy do mięsa, gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy pokrojoną fasolkę, mieszamy. Chwile podduszamy. 
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy. 
Na talerze przekładamy makaron, nakładamy mięsny sos z fasolką szparagową, oprószamy posiekaną natka pietruszki.


Smacznego !




10 komentarzy: