Czas letni kiedy sezonowych owoców pod dostatkiem i każdy znajdzie w nich coś odpowiedniego dla siebie jest moim ulubionym czasem w kuchni aby przygotowywać słodkości. Można bawić się smakiem owoców i łączyć je w rozmaity sposób. Ponownie skusiłam się na muffiny, które lubię za to,że można zabrać je ze sobą na piknik, do pracy czy w odwiedziny do przyjaciół bez najmniejszych przeszkód. Jednak nie tylko za to są one uwielbiane przez wielu .... również za to że są one tak proste i szybkie w przygotowaniu. Połączenie cytrynowych muffin z czereśniami które ukryłam pod kruszonką jest dobrym wyborem.
Cytrynowe muffiny z czereśniami
SKŁADNIKI:
ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukry
2 łyżki otartej skórki z cytryny
125 ml jogurtu naturalnego
1 duże jajko
1/4 szklanki oleju
owoce:
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukry
2 łyżki otartej skórki z cytryny
125 ml jogurtu naturalnego
1 duże jajko
1/4 szklanki oleju
owoce:
200 g czereśni
kruszonka:
kruszonka:
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki
25 g masła
2 łyżki mąki
25 g masła
PRZYGOTOWANIE:
Do jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i skórkę cytryny – mieszamy. Do drugiej miski wlewamy jogurt,olej i wbijamy jajko – mieszamy.
Do suchych składników wlewamy mokre – mieszamy.
Do papilotek przekładamy ciasto do 3/4 wysokości. Czereśnie drylujemy, wkładamy do ciasta. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy masło i rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki.
Kruszonkę przekładamy na owoce. Wkładamy muffiny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut do zarumienienia i suchego patyczka.
Do suchych składników wlewamy mokre – mieszamy.
Do papilotek przekładamy ciasto do 3/4 wysokości. Czereśnie drylujemy, wkładamy do ciasta. Przygotowujemy kruszonkę: do miski wsypujemy mąkę i cukier puder, dodajemy masło i rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki.
Kruszonkę przekładamy na owoce. Wkładamy muffiny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut do zarumienienia i suchego patyczka.
Ta kruszonka <3 Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
również uwielbiamy ;)
UsuńPyszne muffinki. Częstuję się :-)
OdpowiedzUsuń:) Częstuj się ... smacznego !
UsuńMniam, z czereśniami muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne - zapewniamy ;)
UsuńPiękne Wam wyszły te muffiny dziewczyny! Ja też wczoraj piekłam muffiny z czereśniami, tylko w nieco innej odsłonie smakowej :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)) Przyznaj że czereśniowe muffiny są pyszne !
UsuńUwielbiam kruszonkę! Te babeczki muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuń:) cóż .. powtórzymy się kolejny raz są pyszniutkie - polecamy :))
UsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńprzyznam, że tak bardzo lubię czereśnie, że jeszcze nie dotrwały do żadnego wypieku :) ale gdyby mnie ktoś takimi muffinami poczęstował, chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuń:) przyznam, że u mnie też czereśnie znika w ekspresowym tempie ...
UsuńMmm, musiały smakować wybornie :) Uwielbiam czereśnie :)
OdpowiedzUsuńO tak, smakowały wybornie!
Usuń