piątek, 3 października 2014

Leniwe kluski serowe

Dziś prosty, podstawowy jak dla mnie przepis na leniwe. Takie pamiętam jeszcze z dzieciństwa, mama przygotowywała je kiedy miała nadmiar białego sera. Tak tez robię i ja. U mnie w domu jada się je na obiad, najczęściej polane roztopionym masłem z dodatkiem bułki tartej. Smakują domownikom również podane ze słodkimi dodatkami, owocami lub sosami jogurtowymi.

 Leniwe kluski serowe













 
SKŁADNIKI:
250 g sera białego twarogowego
3/4 szklanki mąki
1 jajko
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Ser biały przeciskam przez sito lub dokładnie rozgniatam. Oddzielam białko od żółtka. Żółtko dodaję od razu do sera, natomiast do białka dodaję szczyptę soli i ubijam na pianę. Do sera dodaję mąkę ze szczyptą soli, a następnie pianę z białka i wyrabiam ciasto. Podsypuję stolnicę mąką i formuje wałeczek z ciasta, który kroję na małe kawałki. Wrzucam je na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotuję do wypłynięcia na wierzch i wyjmuje łyżką cedzakową.








16 komentarzy:

  1. Chyba całe wieki nie jadłam leniwych :) Koniecznie muszę wypróbować Wasz przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo ! Właśnie coś takiego za mną chodzi od samego rana ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałoby się wpaść na takie kluseczki tuz po pracy oj chciało

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kluseczki było przepyszne warto je przygotować nie tylko w piątek :)

      Usuń
  4. człowiek na diecie a tu takie pyszności, od razu mi czasy podstawówki przypomniały i takie leniwe z masłem cukrem i cynamonem to było coś ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na temat diet też coś wiemy, a leniwe też Nam się z dzieciństwem kojarzą i to bardzo miłe wspomnienia

      Usuń
  5. Uwielbiam takie kluseczki, smak z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam też się kojarzą z dzieciństwem, miłe wspomnienia przywołują...

      Usuń
  6. Mniam, i lekki sos budyniowy poproszę do tego :)

    OdpowiedzUsuń