niedziela, 5 października 2014

Łopatka duszona z białą cebulą

Dzisiaj u nas klasyczny przepis na duszoną łopatkę. Zazwyczaj podaję ją jako pieczony kawałek dobrego mięska ale taka duszona cieszy się w naszym domu powodzeniem. Mięsko jest mięciutkie i tak naprawdę rozchodzi się w ustach. Dodatek białej cebuli komponuje się z całością idealnie.


Łopatka duszona z białą cebulą


 

SKŁADNIKI:

800/1000 g ładnej łopatki wieprzowej
1 biała cebula
600 ml bulionu
olej
sól i pieprz do smaku

 PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy, następnie kroimy łopatkę w plastry około 2 cm. 
Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy plastry łopatki, obsmażamy z dwóch stron. 
W szerokim rondlu zagotowujemy bulion, przekładamy opieczone plastry łopatki i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do całkowitego wygotowania bulionu. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, kiedy bulion się wygotuje podsmażamy mięso, podlewamy przywar 200 ml wody i wrzucamy cebulę, doprawiamy, mieszamy całość i dusimy pod przykryciem około 10 minut. 
Podajemy z ulubionym sosem.



12 komentarzy:

  1. Pyszne mięsko na obiadek :) wygląda kusząco :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wooow jak to apetycznie wygląda:):)
    Kochamy klasykę i Was serdecznie pozdrawiamy !!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny obiadek :-) kojarzy mi się z obiadami niedzielnymi u mojej mamy, ziemniaczki, mięsko i buraczki :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się składa, że mi też takie zestawienie kojarzy się z obiadem u mamci ... :))

      Usuń
  4. Kocham wszystko co klasyczne i taki obiadek to dla mnie mistrzostwo świata :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze obiadki na jesień :) Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  6. :) na jesień idealny obiadek chociaż przez cały rok gości na naszym stole

    OdpowiedzUsuń