Dzisiaj u nas klasyczny przepis na duszoną łopatkę. Zazwyczaj podaję ją jako pieczony kawałek dobrego mięska ale taka duszona cieszy się w naszym domu powodzeniem. Mięsko jest mięciutkie i tak naprawdę rozchodzi się w ustach. Dodatek białej cebuli komponuje się z całością idealnie.
Łopatka duszona z białą cebulą

SKŁADNIKI:
800/1000 g ładnej łopatki wieprzowej
1 biała cebula
600 ml bulionu
olej
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, następnie kroimy łopatkę w plastry około 2 cm.
Mięso oprószamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i wkładamy plastry łopatki, obsmażamy z dwóch stron.
W szerokim rondlu zagotowujemy bulion, przekładamy opieczone plastry łopatki i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do całkowitego wygotowania bulionu. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry, kiedy bulion się wygotuje podsmażamy mięso, podlewamy przywar 200 ml wody i wrzucamy cebulę, doprawiamy, mieszamy całość i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Podajemy z ulubionym sosem.
Smaczne i dobre na wiele okazji :)
OdpowiedzUsuńZgadzamy się, na wiele okazji idealny obiadek
UsuńPyszne mięsko na obiadek :) wygląda kusząco :))
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
UsuńWooow jak to apetycznie wygląda:):)
OdpowiedzUsuńKochamy klasykę i Was serdecznie pozdrawiamy !!!
Tapenda
Dziękujemy bardzo i również cieplutko pozdrawiamy :))
UsuńPyszny obiadek :-) kojarzy mi się z obiadami niedzielnymi u mojej mamy, ziemniaczki, mięsko i buraczki :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńTak się składa, że mi też takie zestawienie kojarzy się z obiadem u mamci ... :))
UsuńKocham wszystko co klasyczne i taki obiadek to dla mnie mistrzostwo świata :)))
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo :)
UsuńNajlepsze obiadki na jesień :) Pychotka
OdpowiedzUsuń:) na jesień idealny obiadek chociaż przez cały rok gości na naszym stole
OdpowiedzUsuń