niedziela, 3 sierpnia 2014

Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym

Skusiłam się ostatnio na przygotowanie zapiekanki z naleśników. Podałam ją na obiad i byłam mile zaskoczona reakcją najbliższych, zjedli z wielkim apetytem i wkrótce poprosili o przygotowanie jej powtórnie. Jej przygotowanie w gruncie rzeczy nie zajmuje wiele czasu, nie jest ona pracochłonna, a z pewnością znajdzie wielu zwolenników. 


 Zapiekanka naleśnikowa z parówkami w sosie beszamelowym



SKŁADNIKI:

Ciasto na naleśniki:
300 ml mleka
1 szklanka mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli

Sos beszamelowy:
250 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki pikantnego ketchupu
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki tartego żółtego sera
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo
4 parówki
4 plastry szynki ogonówki
2 łyżki tartego sera
3 łyżki bułki tartej
4-6 pomidorków koktajlowych
szczypior do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy naleśniki. Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i olej i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. 
Z ciasta smażymy naleśniki - pieczemy z jednej strony. 

Parówki owijamy szynką. Następnie zawijamy je naleśnikami, 
upieczoną stroną do zewnątrz. 

Przygotowujemy sos.
Do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy je z masłem, 
dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy ketchup i doprawiamy solą i pieprzem.  Dodajemy zioła i całość mieszamy, na koniec dodajemy żółty ser. Podgrzewamy do roztopienia sera.

 Naczynie do zapiekania polewamy 1/3 sosu, układamy naleśniki z parówkami, zalewamy pozostałym sosem, oprószamy bułką tartą.  Pieczemy w nagrzanym do około 190 stopni piekarniku przez 30 minut do zarumienienia bułki tartej. 


Podajemy posypując żółtym serem oraz układając plastry pomidorków i posypując szczypiorkiem.



Smacznego :) 

20 komentarzy:

  1. nie wyglada tak zle aczkolwiek nie lubie parówek ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) nie wszyscy muszą lubić parówki ... można zastąpić je kabanosami lub czymś co lubimy

      Usuń
  2. Ależ fajny pomysł. I jak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. łał! ale odjazd! wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) całość komponuje się świetnie .. dziękujemy i pozdrawiamy :)

      Usuń
  5. Ciekawy pomysł :) Fajnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł :) jeszcze takiego cuda nie widziałam, ale na pewno smakuje przepysznie i pewnie sama bym się skusiła, mimo że od parówek staram się trzymać z daleka :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parówki można zastąpić również innymi kiełbaskami :)) Polecamy wypróbować :)

      Usuń
  7. Ładnie wygląda i na ślicznym talerzu :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo ciekawie, chyba się skuszę na ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, z pewnością zagości na stałe w Waszym menu :)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, wygląda fajnie i tak tez smakuje ....
      Polecamy :)

      Usuń
  10. świetny pomysł, zaskakująca zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń