Dziś zapraszamy na tartaletki z kruchego ciasta. Niby zwykłe ciastka ale o nieco odświętnym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku. Ciasto pokryte zostało kremem kasztanowym, a róże zrobione z jabłek gotowanych w aromatycznej czarnej herbacie z dodatkiem wanilii. Całość tworzy niepowtarzalną kompozycje smakową jak i wizualną. W związku z tym, że jabłka to owoce dostępne cały rok polecamy te tartaletki zarówno na codzień jak i od święta, o każdej porze roku.
Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym
Przepis na 5 tartaletek
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 szczypta soli
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
1 szczypta soli
Dodatkowo:
4 jabłka czerwone
150 ml wody
3 łyżki cukru
1 torebka herbaty czarnej z wanilią Sirocco
1 łyżka konfitury brzoskwiniowej lub morelowej
100 g kremu z kasztanów
PRZYGOTOWANIE:
Do mąki dodajemy szczyptę soli, cukier puder i mieszamy, następnie dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki zawinięte w folię. Następnie posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem). Nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, ciasto ma być upieczone, ale jasne, nie spalone.
Jabłka myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cienkie plasterki, ostrym nożem, aby ciąć razem ze skórką.
Herbatę zaparzamy w ok 150 ml wody i przelewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki cukru, mieszamy i zagotowujmy. Zmniejszamy ogień i do gotującej się herbaty wkładamy plasterki jabłek, tyle aby zamoczyć je w herbacie, gotujemy 3 minuty i wyciągamy, a do rondelka wkładamy następna porcję jabłek.
Upieczone tarteletki gdy lekko ostygną smarujemy kremem z kasztanów i układamy na nie plasterki jabłek w kształcie róży. Wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut.
Z reszty herbaty jaka została z garnku robimy glazurę. Dodajemy do niej łyżkę cukru i łyżkę konfitury, mieszamy i zagotowujemy do rozpuszczenia się składników. Gdy lekko ostygnie smarujemy tym ostudzone babeczki, najlepiej pędzelkiem lub łyżeczką. Babeczki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia glazury.
Tartaletki podałam w towarzystwie herbaty ziołowej Ginger Lemon Dream Sirocco.
Herbaty te to wyjątkowe kompozycje smakowe, ubrane w eleganckie, podobno ręcznie szyte torebki.
Herbatka ta łączy w sobie smak imbiru, trawy cytrynowej, melisy, korzenia lukrecji i mięty. Kompozycja ta jest delikatnie słodka, o wyczuwalnej ostrości smaku. To połączenie smaków i aromatów bardzo przypadło mi do gustu, a właściwie mogę śmiało napisać, że jestem nią zachwycona, tym napojem naprawdę można się delektować i pić z wielką przyjemnością.
Do przygotowania tartaletek użyłam herbaty czarnej z wanilią firmy Sirocco. Firma ta przysłała Nam w ramach współpracy do spróbowania różne smaki swoich herbat.
Po skosztowaniu kilku z nich mogę śmiało herbaty te polecić. Są to mieszanki dobrej jakości, aromatyczne i smaczne!
Po skosztowaniu kilku z nich mogę śmiało herbaty te polecić. Są to mieszanki dobrej jakości, aromatyczne i smaczne!
Jaka pyszna kombinacja składników-świetne tartaletki :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
UsuńMniam wpadam do Was na herbatkę i deser. Znam te herbatki, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńZapraszamy!! Tak Nam równiez herbatki smakują
UsuńTarteletki wyszły Wam cudne po prostu. Kusicie oj kusicie :)))
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że się podobają. Słodkościami kusimy, ale tylko w środy!
Usuńale ładne! małe dzieła sztuki!
OdpowiedzUsuńa razem z tą herbatką - jakbym się przeniosła do innej, eleganckiej epoki:)
pozdrawiam!
Dziękujemy za tak miłe słowa. Tartaletki z herbatka naprawdę przynoszą chwilke zapomnienia
UsuńOjej, wyglądają przepięknie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy!
Usuńno i pozostaje mi tylko siedzieć przed monitorem i się oblizywać...
OdpowiedzUsuńA ja myślę, że nie pozostaje Ci nic innego jak przygotować takie tartaletki ;-)
UsuńRóże wyglądają rewelacyjnie, pewnie aż szkoda je zjeść :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Was :)
Cieszymy się, że Ci się podobają. Nie szkoda, zniknęły szybko, zrobi się znowu ;-)
UsuńPiękne różyczki :)) i fajne smaki: herbata i krem z kasztanów... pycha!
OdpowiedzUsuńDziękujemy! Takie smaki lubimy i polecamy!
UsuńBardzo ciekawy pomysł na tarteletki :) Wyglądają super!
OdpowiedzUsuńPolecamy przygotowanie takich tartaletek!
UsuńPiękna ta róża *.*
OdpowiedzUsuńFajny pomysł i bardzo smakowicie wyglądają.
OdpowiedzUsuń:) wyglądają smakowicie i takowymi właśnie były ...
UsuńPolecamy :)
cudne!!! będę musiała wykorzystać pomysł
OdpowiedzUsuńPolecamy, czekamy na wieści jak wyszły :)
Usuńo kurcze, jak to ślicznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńZnów mnie zadziwiłyście! Ciacho wygląda cudnie! Poproszę o przepis na krem z kasztanów! Koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że Nasz pomysł przypadł Ci do gustu. Co do kremu z kasztanów to był kupiony, taki gotowy w tubce.
UsuńOj, mniam... Nie dość, że ślicznie wyglądają, to jeszcze apetycznie. Zjadłabym z wielką ochotą :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i zapraszamy na jedną pyszną tartaletę :))
UsuńCiekawy pomysł i wspaniałe wykonanie!
OdpowiedzUsuńJak znajdę chwilę, to może pokuszę się by je wykonać :)
Dziekujemy!! Polecamy
Usuń