środa, 20 sierpnia 2014

Słodkie środy - Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym

Dziś zapraszamy na tartaletki z kruchego ciasta. Niby zwykłe ciastka ale o nieco odświętnym wyglądzie i niepowtarzalnym smaku. Ciasto pokryte zostało kremem kasztanowym, a róże zrobione z jabłek gotowanych w aromatycznej czarnej herbacie z dodatkiem wanilii. Całość tworzy niepowtarzalną kompozycje smakową jak i wizualną. W związku z tym, że jabłka to owoce dostępne cały rok polecamy te tartaletki zarówno na codzień jak i od święta, o każdej porze roku.

Tartaletki z herbacianymi różami z jabłek na kremie kasztanowym




Przepis na 5 tartaletek 

SKŁADNIKI:

Na ciasto: 

150 g mąki pszennej 
100 g masła 
50 g cukru pudru 
1 żółtko 
 1 szczypta soli 


Dodatkowo:


4 jabłka czerwone 
150 ml wody
3 łyżki cukru 
1 łyżka konfitury brzoskwiniowej lub morelowej 
100 g kremu z kasztanów 

PRZYGOTOWANIE:

Do mąki dodajemy szczyptę soli, cukier puder i mieszamy, następnie dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto, które wkładamy na godzinę do lodówki zawinięte w  folię. Następnie posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem). Nakłuwamy ciasto widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, ciasto ma być upieczone, ale jasne, nie spalone. 
Jabłka myjemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na cienkie plasterki, ostrym nożem, aby ciąć razem ze skórką. 
Herbatę zaparzamy w ok 150 ml wody i przelewamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki cukru, mieszamy i zagotowujmy. Zmniejszamy ogień i do gotującej się herbaty wkładamy plasterki jabłek, tyle aby zamoczyć je w herbacie, gotujemy 3 minuty i wyciągamy, a do rondelka wkładamy następna porcję jabłek. 

Upieczone tarteletki gdy lekko ostygną smarujemy kremem z kasztanów i układamy na nie plasterki jabłek w kształcie róży. Wkładamy ponownie do piekarnika na 10 minut. 

Z reszty herbaty jaka została z garnku robimy glazurę. Dodajemy do niej łyżkę cukru i łyżkę konfitury, mieszamy i zagotowujemy do rozpuszczenia się składników. Gdy lekko ostygnie smarujemy tym ostudzone babeczki, najlepiej pędzelkiem lub łyżeczką. Babeczki wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia glazury.



Tartaletki podałam w towarzystwie herbaty ziołowej Ginger Lemon Dream Sirocco.
Herbaty te to wyjątkowe kompozycje smakowe, ubrane w eleganckie, podobno ręcznie szyte torebki. 
Herbatka ta łączy w sobie smak imbiru, trawy cytrynowej, melisy, korzenia lukrecji i mięty. Kompozycja ta jest delikatnie słodka, o wyczuwalnej ostrości smaku. To połączenie smaków i aromatów bardzo przypadło mi do gustu, a właściwie mogę śmiało napisać, że jestem nią zachwycona, tym napojem naprawdę można się delektować i pić z wielką przyjemnością.






Do przygotowania tartaletek użyłam herbaty czarnej z wanilią firmy Sirocco. Firma ta przysłała Nam w ramach współpracy do spróbowania różne smaki swoich herbat. 


Po skosztowaniu kilku z nich mogę śmiało herbaty te polecić. Są to mieszanki dobrej jakości, aromatyczne i smaczne!











30 komentarzy:

  1. Jaka pyszna kombinacja składników-świetne tartaletki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam wpadam do Was na herbatkę i deser. Znam te herbatki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarteletki wyszły Wam cudne po prostu. Kusicie oj kusicie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że się podobają. Słodkościami kusimy, ale tylko w środy!

      Usuń
  4. ale ładne! małe dzieła sztuki!
    a razem z tą herbatką - jakbym się przeniosła do innej, eleganckiej epoki:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za tak miłe słowa. Tartaletki z herbatka naprawdę przynoszą chwilke zapomnienia

      Usuń
  5. Ojej, wyglądają przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no i pozostaje mi tylko siedzieć przed monitorem i się oblizywać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja myślę, że nie pozostaje Ci nic innego jak przygotować takie tartaletki ;-)

      Usuń
  7. Róże wyglądają rewelacyjnie, pewnie aż szkoda je zjeść :)
    Pozdrawiam Was :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że Ci się podobają. Nie szkoda, zniknęły szybko, zrobi się znowu ;-)

      Usuń
  8. Piękne różyczki :)) i fajne smaki: herbata i krem z kasztanów... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy pomysł na tarteletki :) Wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł i bardzo smakowicie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) wyglądają smakowicie i takowymi właśnie były ...
      Polecamy :)

      Usuń
  11. cudne!!! będę musiała wykorzystać pomysł

    OdpowiedzUsuń
  12. o kurcze, jak to ślicznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Znów mnie zadziwiłyście! Ciacho wygląda cudnie! Poproszę o przepis na krem z kasztanów! Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że Nasz pomysł przypadł Ci do gustu. Co do kremu z kasztanów to był kupiony, taki gotowy w tubce.

      Usuń
  14. Oj, mniam... Nie dość, że ślicznie wyglądają, to jeszcze apetycznie. Zjadłabym z wielką ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i zapraszamy na jedną pyszną tartaletę :))

      Usuń
  15. Ciekawy pomysł i wspaniałe wykonanie!
    Jak znajdę chwilę, to może pokuszę się by je wykonać :)

    OdpowiedzUsuń