środa, 13 sierpnia 2014

Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem

Początkowo z niedowierzaniem podchodziłam do tego przepisu, bo czy ciasto drożdżowe może się udać bez wyrabiania? Ano to jest dowód na to ze może. Tydzień temu przedstawiałyśmy sypaną szarlotkę a dziś sypane ciasto drożdżowe. Wystarczy wszystkie składniki wsypać w przedstawionej kolejności do miski i po upływie kilku godzin wymieszać.  To z pewnością najprostsze ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek robiłam. Zachęcona pierwszym sukcesem w jego przygotowaniu zrobiłam je już kilkakrotnie, z różnymi dodatkami i za każdym razem wyszło. Ciasto jest puszyste, delikatne i mięciutkie, zdecydowanie godne polecenia!

Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem






 SKŁADNIKI:

Na ciasto:
80 g świeżych drożdży
1 szklanka cukru
250 ml ciepłego mleka
250 ml oleju
5 jajek
5 szklanek mąki
10 g cukru wanilinowego
1 szklanka jagód

Na kruszonkę:
100 g masła
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru

Na lukier:
1 szklanka cukru pudru
1/2 cytryny 

 
PRZYGOTOWANIE:

Drożdże pokruszyć i przełożyć do miski, na nie wysypać cukier i zalać całość ciepłym mlekiem. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Następnie wlać olej, posypać cukrem wanilinowym i zakryć całość mąką. Miskę odstawić w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny, nie mieszać. Dopiero po tym czasie wymieszać całość dokładnie drewnianą łyżką, tak aby nie było grudek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Jagody oczyścić i rozsypać na cieście. 

Z masła, mąki i cukru pudru zrobić w rękach kruszonkę i wyłożyć na jagodach.
 

 Piec ok 50 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni.  W razie niepewności można sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. 

Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier, którym polewamy gotowe, wystudzone ciasto.







26 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobne, uwielbiam to ciasto drożdżowe. U Was wygląda przepysznie, pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowita propozycja na słodkości :-) wpraszam się na kawkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie drożdżowe z owocami lubimy najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! no i po co ja tu zaglądam o takiej porze?!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh po to aby znaleźć pomysł na jutrzejsze gotowanie ;-)

      Usuń
  5. Uwielbiam drożdżowe wypieki! A ta drożdżówka prezentuje się naprawdę apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojj kusi bardzo ;3 Zapraszam do siebie na pierożki razowe z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasto to smak sielanki, beztroski, lata, słońca i ogólnie kwintesencja wszystkiego co najlepsze. Chyba nawet śmiem twierdzić, że takie ciasto to lek na całe zło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak coś w tym jest, kojarzy się z latem i słońcem z pewnością

      Usuń
  8. Zrobiłam dzisiaj, ale dałam 1/3 szkl oleju i jabłka. Wyroslo pięknie. Pyszne. Myslę, że na stałe u mnie zagości z różnymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może został jeszcze kawałeczek i zdążysz zrobić zdjęcie i podzielisz się z Nami swoim wypiekiem, a my chętnie opublikujemy w Naszym kąciku czytelnika

      Usuń
  9. Jak już czytam, że drożdżowe, to dodatki mogą być najzwyklejsze... I u Was takie są, ale właśnie przez to ciacho staje sie pysznym...:) pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie z dodatkami nie trzeba za dużo kombinować, można dodac ulubione owoce i kruszonkę, lub samą tylko kruszonkę i będzie pyszne.

      Usuń
  10. Wygląda na cudownie puchate :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłam dzisiaj drożdżowe z borówkami.Wyszło superowe.Wszystkim bardzo smakowało.Jest pyszne wyrośnięte i mało przy nim roboty.Polecam wszystkim.Robiłam także wasze piernikowe świąteczne choinki i też wyszły świetne,i piękne na wygląd,Robiłam też parówki w cieście Francuskim też ładnie wyglądają i sa smaczne.Będę wypróbowywać wasze inne przepisy Dzięki za nie Karina z Krakowa

      Usuń
    2. Bardzo się cieszymy że korzystasz z Naszych przepisów i że dania Wam smakują, to dla Nas największa radość!! Zachęcamy do robienia zdjęć dań przygotowanych z Naszych przepisów, z przyjemnością umieścimy je w Naszym Kąciku czytelnika.

      Usuń