Początkowo z niedowierzaniem podchodziłam do tego przepisu, bo czy ciasto
drożdżowe może się udać bez wyrabiania? Ano to jest dowód na to ze
może. Tydzień temu przedstawiałyśmy sypaną szarlotkę a dziś sypane ciasto drożdżowe. Wystarczy wszystkie składniki wsypać w przedstawionej kolejności do miski i po upływie kilku godzin wymieszać. To z pewnością najprostsze ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek
robiłam. Zachęcona pierwszym sukcesem w jego przygotowaniu zrobiłam je już kilkakrotnie, z różnymi dodatkami i za każdym razem wyszło. Ciasto jest puszyste, delikatne i mięciutkie, zdecydowanie godne polecenia!
Drożdżowe ciasto sypane z jagodami, kruszonką i lukrem
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
80 g świeżych drożdży
1 szklanka cukru
250 ml ciepłego mleka
250 ml oleju
5 jajek
5 szklanek mąki
10 g cukru wanilinowego
1 szklanka jagód
Na ciasto:
80 g świeżych drożdży
1 szklanka cukru
250 ml ciepłego mleka
250 ml oleju
5 jajek
5 szklanek mąki
10 g cukru wanilinowego
1 szklanka jagód
Na kruszonkę:
100 g masła
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
Na lukier:
1 szklanka cukru pudru
1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże pokruszyć i przełożyć do miski, na nie wysypać cukier i zalać całość ciepłym mlekiem. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Następnie wlać olej, posypać cukrem wanilinowym i zakryć całość mąką. Miskę odstawić w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny, nie mieszać. Dopiero po tym czasie wymieszać całość dokładnie drewnianą łyżką, tak aby nie było grudek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Jagody oczyścić i rozsypać na cieście.
Drożdże pokruszyć i przełożyć do miski, na nie wysypać cukier i zalać całość ciepłym mlekiem. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Następnie wlać olej, posypać cukrem wanilinowym i zakryć całość mąką. Miskę odstawić w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny, nie mieszać. Dopiero po tym czasie wymieszać całość dokładnie drewnianą łyżką, tak aby nie było grudek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Jagody oczyścić i rozsypać na cieście.
Z masła, mąki i cukru pudru zrobić w rękach kruszonkę i wyłożyć na jagodach.
Piec ok 50 minut. Ja piekłam 30 minut w 180 stopniach a następnie zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni. W razie niepewności można sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy.
Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier, którym polewamy gotowe, wystudzone ciasto.
Robię bardzo podobne, uwielbiam to ciasto drożdżowe. U Was wygląda przepysznie, pozdrawiam:*
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy, zawsze sie udaje.
UsuńBardzo smakowita propozycja na słodkości :-) wpraszam się na kawkę :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko zapraszamy, wpadaj kiedy zechcesz
Usuńtakie drożdżowe z owocami lubimy najbardziej :)
OdpowiedzUsuńPolecamy spróbować wg Naszego przepisu
Usuńmniam! no i po co ja tu zaglądam o takiej porze?!:)
OdpowiedzUsuńHeh po to aby znaleźć pomysł na jutrzejsze gotowanie ;-)
UsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńPolecamy!
UsuńUwielbiam drożdżowe wypieki! A ta drożdżówka prezentuje się naprawdę apetycznie!
OdpowiedzUsuńOjj kusi bardzo ;3 Zapraszam do siebie na pierożki razowe z jagodami :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, zajrzymy również do Ciebie!
UsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy!! Polecamy przygotować i spróbować!
UsuńJa tez robię podobne, uwielbiam je!!!
OdpowiedzUsuńMy tez uwielbiamy!!
UsuńTakie ciasto to smak sielanki, beztroski, lata, słońca i ogólnie kwintesencja wszystkiego co najlepsze. Chyba nawet śmiem twierdzić, że takie ciasto to lek na całe zło :)
OdpowiedzUsuńO tak coś w tym jest, kojarzy się z latem i słońcem z pewnością
UsuńZrobiłam dzisiaj, ale dałam 1/3 szkl oleju i jabłka. Wyroslo pięknie. Pyszne. Myslę, że na stałe u mnie zagości z różnymi owocami.
OdpowiedzUsuńA może został jeszcze kawałeczek i zdążysz zrobić zdjęcie i podzielisz się z Nami swoim wypiekiem, a my chętnie opublikujemy w Naszym kąciku czytelnika
UsuńJak już czytam, że drożdżowe, to dodatki mogą być najzwyklejsze... I u Was takie są, ale właśnie przez to ciacho staje sie pysznym...:) pozdrawiam gorąco!
OdpowiedzUsuńDokładnie z dodatkami nie trzeba za dużo kombinować, można dodac ulubione owoce i kruszonkę, lub samą tylko kruszonkę i będzie pyszne.
UsuńWygląda na cudownie puchate :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam dzisiaj drożdżowe z borówkami.Wyszło superowe.Wszystkim bardzo smakowało.Jest pyszne wyrośnięte i mało przy nim roboty.Polecam wszystkim.Robiłam także wasze piernikowe świąteczne choinki i też wyszły świetne,i piękne na wygląd,Robiłam też parówki w cieście Francuskim też ładnie wyglądają i sa smaczne.Będę wypróbowywać wasze inne przepisy Dzięki za nie Karina z Krakowa
UsuńBardzo się cieszymy że korzystasz z Naszych przepisów i że dania Wam smakują, to dla Nas największa radość!! Zachęcamy do robienia zdjęć dań przygotowanych z Naszych przepisów, z przyjemnością umieścimy je w Naszym Kąciku czytelnika.
Usuń