Sezon na pomidory jest już w pełni. Myślę, że to również świetny moment na zatrzymanie smaku naszych polskich pomidorów na jesienne czy zimowe dni. Polecam przygotowanie kilku słoiczków domowego przecieru, który świetnie nada się na zupę pomidorową czy też rożnego rodzaju gulasze bądź sosy. W mojej spiżarni nie może zabraknąć kilku takich pomidorowych słoiczków.
Domowy przecier pomidorowy na zimę
SKŁADNIKI:
4,6 kg pomidorów
1 - 2 łyżki cukru
1 - 2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do dużego garnka.
Całość gotujemy do całkowitego rozgotowania przez około 40 - 50 minut co jakiś czas mieszając aby pomidory nie przywarły do dna garnka.
Następnie pomidory przecieramy przez sito na którym zostaną nam nasiona i skórki.
Przeciśnięty przecier gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut
doprawiając solą i cukrem.
Gorący przecier nakładamy do słoiczków, dokładnie wycieramy rant słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy około 15 minut.
Taki przecier to lato w słoiczku :)
OdpowiedzUsuń:) zgadzamy się .. jesienią i zimą będzie jak znalazł
UsuńDostałam ostatnio taki od przyjaciółki - był pyszny ;)
OdpowiedzUsuńJa też się przymierzam do zrobienia domowego przecieru pomidorowego :) Domowy smakuje najlepiej :)
OdpowiedzUsuńZgadzamy się, że smakuje najlepiej :))
UsuńU mnie właśnie dzisiaj pyrkają się pomidorki w garnku do słoiczków na zimę, ja dałam jeszcze cukinię :-) pyszne słoiczki :-)
OdpowiedzUsuńMmm z cukinia również smaczny sosik :))
Usuńbardzo często robię przecier pomidorowy w domu, taki jest zdecydowanie najlepszy
OdpowiedzUsuń:) zdecydowanie najlepszy to fakt ...
UsuńTakie cosik na zimę to miód dla brzuszków! ;)
OdpowiedzUsuń:) miód dla brzuszka w postaci pysznego przecieru ... Polecamy przygotować kilka takich słoiczków
Usuńja dodaję jeszcze pieprz świeżo mielony i chilli do smaku
OdpowiedzUsuńMyślę, że taki pikantny również jest przepyszny :)
UsuńZdecydowanie, domowy najlepszy :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy przecier, to fakt :))
Usuń