poniedziałek, 16 czerwca 2014

Poniedziałkowy "fit" - Cykoria z jajkiem i jogurtem

Cykorię albo lubimy albo jej nie znosimy.  Wiele jednak zależy od jej przygotowania. Do niedawna i ja nie zwracałam na nią uwagi. Jednak któregoś dnia sięgnęłam po nią w warzywniaku i zdecydowałam zrobić z niej kilka potraw.  Pierwszym pomysłem na wykorzystanie cykorii było połączenie jej z jajkami i jogurtem - takie zestawienie świetnie komponowało się z mięsem.

Cykoria z jajkiem i jogurtem





SKŁADNIKI:

2 niewielkie cykorie
2 jajka
200 ml jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
2 gałązki koperku  

 PRZYGOTOWANIE:

Cykorię kroimy w mniejsze kawałki lub szarpiemy wg uznania. Przekładamy do miski, zalewamy jogurtem i mieszamy.  Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do cykorii i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
 Koperek siekamy, dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.




2 komentarze:

  1. Jakoś nigdy nie miałam pomysłu na cykorię, a tu fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam cykorię ... jest świetna do mięsa :)

      Usuń