wtorek, 6 maja 2014

Spaghetti z sosem parówkowym

Wracamy do domu po pracowitym dniu i nagle nachodzi nas pytanie, co na obiad ? Dzisiaj będzie szybko, prosto i jak zawsze smacznie :) Makaron jest według Nas jednym z najszybszych propozycji obiadowych. Tym razem będziemy częstować Was  spaghetti w troszkę innym wydaniu niż klasyka zakłada. Mój mąż zjadł i poprosił o dokładkę, więc śmiem twierdzić, że warte jest uwagi.


Spaghetti z sosem parówkowym





SKŁADNIKI:

1 cebula
4 parówki
1/2 papryki czerwonej
4-5 pieczarki
oliwa
4 łyżki pomidorów krojonych
1/3 natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
25 dag makaronu spaghetti durum 


PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Natkę pietruszki siekamy.
 Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Parówki kroimy w plasterki. 
W rondlu podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i ją szklimy, następnie dodajemy parówki i podsmażamy. Po 3-4 minutach dodajemy pieczarki i paprykę, a następnie pomidory. Dodajemy natkę pietruszki - mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem - gotujemy razem 5 minut. 
Makron gotujemy 8 minut w lekko osolonej wodzie - odcedzamy. 
Na talerze nakładamy makaron, a następnie sos - podajemy.






2 komentarze: