Jak co środę u nas słodkości. Skoro sezon rabarbarowy w pełni to pozostajemy w tym klimacie. Dzisiaj będzie słodko i prosto. Ucierane ciasta przede wszystkim sprawdzają się w sezonie owocowym, więc dzisiaj takie ciasto chciałyśmy zaproponować z pysznym rabarbarem i truskawkami. Upiekłam ową słodkość do kawy i na całe szczęście przygotowałam je na południe więc do wieczora jeszcze było ... na drugi dzień zostały tylko wspomnienia ....
Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami
SKŁADNIKI:
200 g masła
200 g mąki tortowej
½ szklanki cukru
4 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 laski wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
20 dag truskawek
1 szt. rabarbaru (około 10 dag)
cukier puder do dekoracji
tłuszcz do wysmarowania blaszki
mąka krupczatka do posypania blaszki
200 g masła
200 g mąki tortowej
½ szklanki cukru
4 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 laski wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
20 dag truskawek
1 szt. rabarbaru (około 10 dag)
cukier puder do dekoracji
tłuszcz do wysmarowania blaszki
mąka krupczatka do posypania blaszki
PRZYGOTOWANIE:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodajemy po jednym jajku stale miksując.
Kiedy uzyskamy gładką dość puszystą masę dodajemy ziarenka z wanilii, mieszamy.
Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia.
Suche składniki dodajemy po łyżce do masy stale miksując.
Uzyskujemy dość gęste ciasto.
Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki.
Truskawki płuczemy i kroimy w ćwiartki.
Formę do tarty smarujemy tłuszczem (miałam masło) oprószamy mąką krupczatką. Ciasto wylewamy na blaszkę, układamy truskawki i rabarbar.
Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 40-45 minut.
Podajemy posypując cukrem pudrem.
Wiosenna klasyka :) Przypomina mi ciasta, które w dzieciństwie piekła moja mama :)
OdpowiedzUsuń:) bo to właśnie ciasto z dzieciństwa ...
UsuńAle pysznie! Rabarbaru jeszcze w tym roku nie jadłam
OdpowiedzUsuńKoniecznie trzeba takie upiec i nacieszyć się jego smakiem :)
UsuńJa też jeszcze nie jadłam w tym roku ciasta z rabarbarem..i trza to nadrobić..muszę takie ciacho zrobić..tylko , że bez truskawek..jeszcze nie mam swoich..a kupować w sklepie nie kupuję..nie mam przekonania do takich truskawek..
OdpowiedzUsuńKoniecznie nadrób tę zaległość - ciasto z rabarbarem obowiązkowe w tym sezonie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy