Dziś będzie prosto, szybko, smacznie i zdrowo a do tego śniadaniowo, gdyż proponujemy jajecznicę . Troszkę inną niż zwykła, gdyż z dodatkiem pora i białych szparagów. Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne, zawierają do tego dużo witamin i składników mineralnych, w związku z czym są jak najbardziej "fit". Tym prostym daniem rozpoczynamy sezon szparagowy. Polecamy!!
Jajecznica ze szparagami
Składniki:
4 jajka
1/2 pora
10 białych szparagów
1 łyżeczka oliwy
natka pietruszki
sól, pieprz
zioła prowansalskie
2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojonego drobno pora, tyle aby zmiękł. Szparagi obieramy, kroimy wzdłuż na pół i na małe kawałki. Na patelnię dodajemy szparagi, drobno posiekaną natkę pietruszki, jogurt i dusimy 5 minut. Następnie wbijamy jajka, doprawiamy i mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz