Właściwie ciężko tą potrawę nazwać bułeczkami, ale że póki co jeszcze nie wymyśliłam nazwy która by bardziej pasowała zostanę więc przy bułeczkach. Trzeba jednak przyznać, że z bułeczkami te wypieki mają tyle tylko wspólnego, że są z ciasta drożdżowego., natomiast ich kształt i zawartość już jakby od bułeczek odbiegają. Mniejsza jednak o nazwę. Takie wynalazki robię raczej na specjalne okazje, gdyż są smaczne i ciekawie wyglądają na stole, ale jednak dość pracochłonne. Te są z pikantnym farszem, ale pikantne potrawy bardzo lubi mój mąż więc przypadły mu do gustu.
Drożdżowe bułeczki z meksykańskim farszem
Składniki:
300 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
1,5 łyżki cukru
120 ml mleka
50 ml oleju
sól
2 jajka
1 łyżeczka smalcu lub oliwy
1 czerwona cebula
1 por
2 laski kiełbasy wiejskiej
puszka groszku
puszka fasolki czerwonej
puszka kukurydzy
100 g przecieru pomidorowego
1 łyżka pasty paprykowej
kilka kropli tabasco
pieprz
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły (ok. 15 minut). Gdy drożdże wyrosną dodajemy do nich mąkę, ze szczyptą soli, jedno jajko i olej i energicznie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie lub smalcu. Osobno przygotowujemy farsz do wypełnienia babeczek. Podsmażamy na patelni drobno posiekanego pora, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, a gdy się podsmażą dodajemy groszek, kukurydzę i fasolkę.
Całość mieszamy dodajemy przecier pomidorowy, pastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą, i świeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Do wyrośniętego ciasta dodajemy podsmażoną cebulę i ponownie zagniatamy, odkładamy na kilka minut, a następnie dzielimy na 10 części. Każdą część rozwałkowujemy na placuszek i układamy w foremce do babeczek. Od razu nakładamy przygotowany farsz do środka łyżką.
Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 25 minut. Podajemy posypane zieloną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz