środa, 21 maja 2014

"Słodkie środy" - Babka jogurtowa z owocami

Ostatnio zakochałam się w babkach jogurtowych. Są pyszne, miękkie, wilgotne i długo zachowują świeżość. Choć jak maksymalnie długo tego nigdy nie udało Nam się sprawdzić, gdyż za szybko znikały. Babki takie są bajecznie proste do przygotowania, nie znam łatwiejszego przepisu. Tu wystarczy tylko wymieszać wszystkie produkty na ciasto i dodać ulubione owoce. I tu kolejny punkt który mi bardzo odpowiada, czyli ograniczone tylko Naszą wyobraźnią możliwości doboru owoców, pasują tu świetnie zarówno wykorzystane przeze mnie truskawki, borówki, czy rabarbar, brzoskwinie, jagody, maliny... dzięki temu możemy stworzyć wiele kombinacji na różne okazje.

Babka jogurtowa z owocami


SKŁADNIKI:
200 g mąki 
1 jajko 
200 g jogurtu naturalnego 
50 ml oleju 
50 g cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cukru waniliowego 
150 g truskawek 
100 g borówek amerykańskich 
50 g rabarbaru 
cukier puder 

 PRZYGOTOWANIE: 
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej jajko, jogurt, olej, oraz cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, właściwie wszystkie składniki oprócz owoców. 


Wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, a gdy składniki się połączą przekładamy do foremki. Truskawki myjemy i kroimy na połówki, borówki myjemy, a rabarbar obieramy i kroimy na plasterki.

 
 Na cieście układamy (wbijamy) owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. 
 
 
Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.






10 komentarzy:

  1. Ależ owocowo tu u Was :) Pyszne, klasyczne letnie ciasto :) Chętnie bym się skusiła na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna! Lubię takie nieskomplikowane ciasta z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjna babeczka i super pomysł na dodatek owoców

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna babka :) i sporo tu u Was fajnych przepisów na ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i polecamy Nasze przepisy nie tylko na wypieki.

      Usuń