wtorek, 20 maja 2014

Bruschetta z pomidorami i gorgonzolą

Z pewnością wielu z nas lubi bruschette ... U nas w domu świetnie sprawdza na kolację. Tak naprawdę jest mnóstwo kompozycji smakowych. Dzisiaj będzie dość klasycznie bo pomidorowo jednak dla odmiany użyłam gorgonzolę i całość smakowała świetnie. 

Bruschetta z pomidorami i gorgonzolą



SKŁADNIKI:
6 kromek z weka
2 duże pomidory
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy + do smarowania
sól ziołowa
pieprz świeżo mielony
1/2 łyżeczki oregano
ser gorgonzola około 50 g

PRZYGOTOWANIE:
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kromki z weka smarujemy oliwą, rozsmarowujemy delikatnie połowę czosnku na kromkach - wstawiamy do pieca na 5 minut na grill - mają być zarumienione bruschetty. W tym czasie obieramy pomidory, kroimy w kosteczkę. Do miseczki przekładamy pozostały czosnek, dodajemy oliwę oraz sól ziołową i oregano - mieszamy, dodajemy pomidory i dokładnie mieszamy. Bruschetty wyciągamy z pieca nakładamy pomidory dość obficie i wkładamy ponownie na 3-4 minuty. W tym czasie kroimy ser, wyciągamy ponownie bruschetty, nakładamy ser i wkładamy do pieca na 2-3 minuty do roztopienia sera.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam bruschettę - w wersji z gorgonzolą musiała być pyszna. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Przekąska jak znalazł dla mnie :) wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń