Dzisiaj poniedziałek, więc u nas coś fit. Gotowanie na parze w ostatnich czasach zyskało wielu zwolenników, a ja dołączyłam do ich grona. Często przygotowuję w ten sposób zarówno warzywa jak i mięsa. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na roladki mięsne w rulonikach cukinii przygotowane właśnie na parze.
Mielone kotleciki w roladkach z cukinii
SKŁADNIKI:
250 g mięsa mielonego np z indyka
1 jajko
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki bułki tartej
cukinia
3 łyżki siekanego koperku
PRZYGOTOWANIE:
Z cukinii przy pomocy obieraka do warzyw ścinamy podłużne plastry – około 6 sztuk.
Do miski przekładamy mielone, wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz oraz
posiekany koperek i wyrabiamy na jednolitą mięsną masę. Z powstałej masy
formujemy niewielkie kotleciki – spłaszczamy je w wałeczki.
Na plastrze
cukinii kładziemy wałeczek mięsny i zwijamy go dość ciasno.
Roladki
przekładamy do parowara i włączamy go na około 25-30 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz