poniedziałek, 19 maja 2014

Poniedziałkowy "fit" - Mielone kotleciki w roladkach z cukinii

Dzisiaj poniedziałek, więc u nas coś fit. Gotowanie na parze w ostatnich czasach zyskało wielu zwolenników, a ja dołączyłam do ich grona. Często przygotowuję w ten sposób zarówno warzywa jak i mięsa. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na roladki mięsne w rulonikach cukinii przygotowane właśnie na parze.

  Mielone kotleciki w roladkach z cukinii


                                     
                                                                           SKŁADNIKI:
                                                            250 g mięsa mielonego np z indyka
                                                                                    1 jajko
                                                                     sól i pieprz do smaku
                                                                         2-3 łyżki bułki tartej
                                                                                   cukinia
                                                                      3 łyżki siekanego koperku 



                                                                     PRZYGOTOWANIE:

       Z cukinii przy pomocy obieraka do warzyw ścinamy podłużne plastry – około 6 sztuk.



Do miski przekładamy mielone, wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz oraz posiekany koperek i wyrabiamy na jednolitą mięsną masę. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotleciki – spłaszczamy je w wałeczki.



Na plastrze cukinii kładziemy wałeczek mięsny i zwijamy go dość ciasno.


Roladki przekładamy do parowara i włączamy go na około 25-30 minut.
  

 Smacznego :)

                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz