wtorek, 13 maja 2014

Pieczarki faszerowane mięsem i papryką

Dzisiaj u nas będzie mała przekąska na wieczór. Znudziły się Wam już tradycyjne koreczki, kanapeczki i szaszłyki? Czas na faszerowane pieczarki :) Pieczarki możemy faszerować na wiele sposób i dzisiaj taki prosty oto pomysł, który świetnie sprawdza się na przekąskę.

Pieczarki faszerowane mięsem i papryką




SKŁADNIKI:

4 duże pieczarki
2 łyżki mięsa mielonego wieprzowego
2 plastry papryki czerwonej
2 plastry cebuli białej
olej
sól i pieprz
1 łyżka tartej mozzarelli
szczypiorek do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Pieczarki obieramy, usuwamy nóżki, kapelusze pozostawiamy w całości.
 Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, szklimy ją i dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Przekładamy mięso do miseczki, dodajemy pokrojona paprykę - doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
 Farszem nadziewamy pieczarki. Posypujemy tartą mozzarellą. 
Zapiekamy w 180 stopniach przez około 20-25 minut. 
Potajemy posypując szczypiorkiem.

10 komentarzy:

  1. Faszerowane pieczarki to świetna przekąska! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas wszyscy przepadają za takimi pieczarkami, co zmusza mnie do częstych eksperymentów na ten temat. Takie z mięsem najbardziej upodobał sobie mój mężczyzna :)
    Ps. z tą ciecierzycą to nie zwlekajcie. Zakochacie się od pierwszego spróbowania :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mężczyzna wie co dobre ;-)
      Już niedługo zrobimy coś z ciecierzycą ;-)

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł na obiad :-)


    http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ekstra i tak pięknie wyglądają :) Muszę wypróbować ! Dotychczas tylko ziemniaki i cukinię tak faszerowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy ... z pewnością zagoszczą na Twoim stole na stałe :)

      Usuń
  5. Ja uwielbiam faszerowane pieczarki, bardzo fajnie też smakują z jajkiem. :)

    OdpowiedzUsuń