Niecierpliwie czekamy już na sezon truskawkowy, bo obie uwielbiamy te owoce!! Dziś zgodnie z obietnicą z fb dodajemy przepis na puszyste ciasto z truskawkami, który ukazał się w najnowszym - czerwcowym numerze miesięcznika "Kobieta i życie". I tym przepisem, co prawda z lekkim wyprzedzeniem, otwieramy sezon truskawkowy na blogu.
Puszyste ciasto z truskawkami
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
200 g masła
1/2 kg truskawek
1 łyżeczka cukru wanilinowego
cukier puder do posypania
5 jajek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
200 g masła
1/2 kg truskawek
1 łyżeczka cukru wanilinowego
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zaczynamy od roztopienia masła. Do roztopionego masła wlewamy mleko i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do piany dodajemy stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym a następnie żółtka, cały czas ubijając (miksując). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do piany stopniowo trochę mąki na przemian z roztopionym masłem, aż do wyczerpania składników. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Moja miała wymiary 24 na 28. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki, po czym układamy na cieście.
Pieczemy ok 45 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Oj smaku mi narobiłaś na takie truskawkowe ciacho ;)
OdpowiedzUsuńPolecamy, jest pyszne!
UsuńJuż się cieszę na nadchodzący sezon truskawkowy:-)
OdpowiedzUsuńO tak, my również!
UsuńLubie takie proste i szybkie ciasta :D Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękujemy i polecamy!!
Usuń