Dzisiaj u nas będzie mała przekąska na wieczór. Znudziły się Wam już tradycyjne koreczki, kanapeczki i szaszłyki? Czas na faszerowane pieczarki :) Pieczarki możemy faszerować na wiele sposób i dzisiaj taki prosty oto pomysł, który świetnie sprawdza się na przekąskę.
Pieczarki faszerowane mięsem i papryką
SKŁADNIKI:
4 duże pieczarki
2 łyżki mięsa mielonego wieprzowego
2 plastry papryki czerwonej
2 plastry cebuli białej
olej
sól i pieprz
1 łyżka tartej mozzarelli
szczypiorek do dekoracji
4 duże pieczarki
2 łyżki mięsa mielonego wieprzowego
2 plastry papryki czerwonej
2 plastry cebuli białej
olej
sól i pieprz
1 łyżka tartej mozzarelli
szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Pieczarki obieramy, usuwamy nóżki, kapelusze pozostawiamy w całości.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, szklimy ją i dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Przekładamy mięso do miseczki, dodajemy pokrojona paprykę - doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Farszem nadziewamy pieczarki. Posypujemy tartą mozzarellą.
Zapiekamy w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Potajemy posypując szczypiorkiem.
Faszerowane pieczarki to świetna przekąska! :)
OdpowiedzUsuńZgadzamy się :) polecamy je z różnymi dodatkami
UsuńU nas wszyscy przepadają za takimi pieczarkami, co zmusza mnie do częstych eksperymentów na ten temat. Takie z mięsem najbardziej upodobał sobie mój mężczyzna :)
OdpowiedzUsuńPs. z tą ciecierzycą to nie zwlekajcie. Zakochacie się od pierwszego spróbowania :) Pozdrawiam!
mężczyzna wie co dobre ;-)
UsuńJuż niedługo zrobimy coś z ciecierzycą ;-)
Bardzo fajny pomysł na obiad :-)
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękujemy :)
UsuńEkstra i tak pięknie wyglądają :) Muszę wypróbować ! Dotychczas tylko ziemniaki i cukinię tak faszerowałam.
OdpowiedzUsuńPolecamy ... z pewnością zagoszczą na Twoim stole na stałe :)
UsuńJa uwielbiam faszerowane pieczarki, bardzo fajnie też smakują z jajkiem. :)
OdpowiedzUsuńZ jajkiem również są świetne :)
UsuńPozdrawiamy