piątek, 23 maja 2014

Jogurtowe racuszki z rabarbarem

Racuszki to smak, który pamiętam z dzieciństwa. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na troszkę inny ich smak niż tradycyjne jabłkowe. Sezon na rabarbar w pełni więc świetnie nadadzą się na deser bądź obiadek. 

Jogurtowe racuszki z rabarbarem




SKŁADNIKI:
400 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki cukru pudru + do dekoracji
15 dag rabarbaru
olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Do malaksera przelewamy jogurt, wbijamy jajko, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mąkę oraz cukier puder – wszystko dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałeczki,  dodajemy do ciasta i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie racuszki na złoto z dwóch stron. Podajemy oprószając cukrem pudrem.



2 komentarze: