Knedle z owocami po prostu uwielbiam, a już z truskawkami chyba najbardziej. Gdy tylko pojawiają się na straganach soczyste i pachnące truskawki zabieram się w pierwszej kolejności za ich zrobienie. Gotuję takie tradycyjne knedle bez żadnych udziwnień i podaję obtoczone bułką tartą przyrumienioną na masełku.
Knedle z truskawkami
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
trochę ponad szklanka mąki
1 jajko
sól
8 dużych truskawek
2 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki gotujemy tradycyjnie w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną dodajemy od nich mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy na osiem części, z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy ją i zamykamy truskawkę w środku ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia na górę. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim bułkę tartą, dodajemy na patelnię knedle i obtaczamy bułką. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Pyszności,jak ja dawno nie jadłem knedli.
OdpowiedzUsuńMy też bardzo lubimy, polecamy!
UsuńMuszę kiedy takie zrobić.
OdpowiedzUsuńKoniecznie, póki są truskawki...
UsuńU mnie jeszcze nie ma..tzn.są ale w sklepach..a ja mam swoje na działce..ale muszę poczekać aż dojrzeją.
UsuńA no to ze swoimi truskaweczkami będą jeszcze lepsze ;-). U mnie truskawki kupne, nie mam działeczki
UsuńDziewczyny jak fajnie, że przypomniałyście mi o knedlach. Ale na pewno jeszcze zdążę zrobić ten rarytas :)pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńKnedle to u Nas punkt obowiązkowy gdy pojawiają się truskawki ;-)
Usuń