sobota, 24 maja 2014

Knedle z truskawkami

Knedle z owocami po prostu uwielbiam, a już  z truskawkami chyba najbardziej. Gdy tylko pojawiają się na straganach soczyste i pachnące truskawki zabieram się w pierwszej kolejności za ich zrobienie. Gotuję takie tradycyjne knedle bez żadnych udziwnień i podaję obtoczone bułką tartą przyrumienioną na masełku. 

Knedle z truskawkami 






Składniki:
0,5 kg ziemniaków 
trochę ponad szklanka mąki 
1 jajko 
sól 
8 dużych truskawek 
2 łyżki masła 
3 łyżki bułki tartej 
listki mięty do dekoracji 

 PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki gotujemy tradycyjnie w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną dodajemy od nich mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy na osiem części, z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy ją i zamykamy truskawkę w środku ciasta. Formujemy kule, które wrzucamy do gotującej się lekko osolonej wody i gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia na górę. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim bułkę tartą, dodajemy na patelnię knedle i obtaczamy bułką. Dekorujemy listkami świeżej mięty.


8 komentarzy:

  1. Pyszności,jak ja dawno nie jadłem knedli.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę kiedy takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, póki są truskawki...

      Usuń
    2. U mnie jeszcze nie ma..tzn.są ale w sklepach..a ja mam swoje na działce..ale muszę poczekać aż dojrzeją.

      Usuń
    3. A no to ze swoimi truskaweczkami będą jeszcze lepsze ;-). U mnie truskawki kupne, nie mam działeczki

      Usuń
  3. Dziewczyny jak fajnie, że przypomniałyście mi o knedlach. Ale na pewno jeszcze zdążę zrobić ten rarytas :)pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Knedle to u Nas punkt obowiązkowy gdy pojawiają się truskawki ;-)

      Usuń