niedziela, 25 maja 2014

Spaghetti bolognese z oscypkiem

Jak już wiadomo makarony u nas goszczą często, a dzisiaj kolejny pomysł na coś pysznego z jego udziałem :)  Makaron spaghetti jest jednym z moich ulubionych makaronów dlatego też pojawiają się różne wariacje z nim właśnie. Połączenie sosu bolognese z oscypkiem świetnie komponowało się w całości. Danie to niby proste jednak bardzo efektowne i smaczne. 

Spaghetti bolognese z oscypkiem 



SKŁADNIKI:

25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
2 łyżki oleju
sól i pieprz do smaku
1 puszka pomidorów bez skóry
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki papryki ostrej
30 dag makaronu spaghetti (durum)
1 mały oscypek
natka pietruszki do dekoracji

 PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn na małych oczkach. W rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę i czosnek - szklimy, następnie dodajemy marchewkę, całość mieszamy i podduszamy 3-4 minuty. Dodajemy mięso mielone, przesmażamy całość do zarumienienia. W tym czasie pomidory przekładamy do malaksera, dodajemy oregano, sól i papryki - miksujemy na gęsty sos. Sosem zalewamy mięso i całość gotujemy 10 minut na niewielkim ogniu - doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy. Oscypka ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na talerze nakładamy makaron i sos, następnie posypujemy startym oscypkiem i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz