Póki sezon szparagowy trwa cieszmy się nimi i zajadajmy. Są bardzo zdrowe i bogate w składniki mineralne. Kiedyś myślałam, że wymagają długiej obróbki, jednak to nieprawda, w krótkim czasie możemy wyczarować z nimi ciekawe danie.
Roladki z kurczaka z zielonymi szparagami
SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka
6-8 szparagów zielonych
sól , pieprz
szczypta cukru
łyżka oliwy
0,5 szklanki bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE:
Filety rozbijamy i posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Szparagi obgotowujemy w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru ok 7 minut, mają być al dente. Szparagi odcedzamy i kroimy na mniejsze części. Na każdy filecie układamy po kilka kawałków szparagów
i zwijamy mięso. Smażymy na rozgrzanej w rondelku oliwie.
Gdy mięso jest obsmażone z każdej strony wlewamy bulion i dusimy 15 minut.
i zwijamy mięso. Smażymy na rozgrzanej w rondelku oliwie.
Gdy mięso jest obsmażone z każdej strony wlewamy bulion i dusimy 15 minut.
Lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńMy też lubimy, polecamy!
UsuńPo prostu wspaniałe :) pozdrawiam :) Czyki
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na wiosennego kurczaka!
OdpowiedzUsuńPolecamy, szybko, smacznie i zdrowo, czyli idealne połączenie na wiosnę.
Usuńbardzo fajne roladki, ładnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńgibli:))
Dziękujemy za miłe słowa i polecamy!!
Usuń