wtorek, 8 kwietnia 2014

Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym

Klopsiki, pulpeciki czy też tradycyjne kotlety mielone goszczą u nas bardzo często. Dzisiaj postanowiłam, że do mięsa wieprzowego dodam ugotowaną kaszę pęczak. Nie trzeba nikogo przekonywać, że kasza ta jest świetna, ma ona wielu zwolenników, a to połączenie pozwala uzyskać proste i smaczne danie obiadowe. Dla podkreślenia smaku zostały podgotowane w sosie pomidorowym co sprawiło, że stały się jeszcze lepsze :) 

Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym





SKŁADNIKI:

500 g mięsa wieprzowego
½ czerstwej bułki
8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak
1 jajko
sól
pieprz
kasza manna
1 szklanka bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
500 ml wody
1 kostka bulionowa
300 ml zbledowanych pomidorów
1 - ½ łyżki mąki



PRZYGOTOWANIE:

Mięso mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, 
wyciśniętą namoczoną bułkę czerstwą, 
wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę. Dodajemy kaszę mannę by masa nie była zbyt luźna. 

Następnie formujemy większe kotleciki, które spłaszczamy odrobinę, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju. 

W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową, dodajemy pomidory i roztrzepujemy mąkę by zagęścić. Zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem. 
Do sosu wkładamy podsmażone kotlety i gotujemy je w sosie przez 20 minut. 



2 komentarze: