Święta Wielkanocne już tuż tuż, a z nimi na Naszych stołach pojawiają się same pyszności. Dla mnie mazurek jest wypiekiem, który typowo kojarzy się z Wielkanocą. I dzisiaj właśnie chciałam zaprosić Was na mój świąteczny kajmakowy mazurek, który jest prościutki w przygotowaniu i bardzo smaczny. Przyznam, że zawsze myślałam, że upieczenie mazurka jest skomplikowane, nic bardziej mylnego, przygotowanie jest bardzo proste i warto skusić się na upieczenie go w swoim domu.
Mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi
SKŁADNIKI:
ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
dodatkowo:
kajmak - puszka
powidła śliwkowe 50 ml
płatki migdałowe
posypka czekoladowa(pieguski)
perełki dekoracyjne
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę,
dodajemy szczyptę soli, wkrawamy masło i siekamy do uzyskania kaszki, następnie dodajemy cukier puder oraz żółtka.
Ciasto zagniatamy, owijamy w folię i zostawiamy na 30 - 40 min w lodówce.
Następnie ciasto wykładamy na blaszkę, podnosimy brzegi ciasta bądź formujemy warkocz, całość nakłuwamy widelcem - pieczemy w 190-200 stopniach przez około 30-40 minut do uzyskania złotego koloru.
Na wierzch nakładamy kajmak, całość dekorujemy.
Zostawiamy w lodówce na minimum 2h.
Smacznego :)
Jak ślicznie wygląda:) zjadłabym taki kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ... proszę się częstować ;)
UsuńMazurek z powidłami musi być smaczny, łagodzi słodkość kajmaku - pomysłowo
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :) świetnie się komponuje :)
UsuńKajmakowy mazurek należy do moich ulubionych;) choć powidła śliwkowe zawsze łączę z polewą czekoladową...
OdpowiedzUsuń:) również uwielbiam tego mazurka ...
UsuńI ponownie do Was trafiam dziewczyny ! Szukam inspiracji na moje świąteczne mazurki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam DOLCEMENTE MACCHIATA
Rozgość się Liw ka ... :) cieszymy się że ponownie wróciłaś w nasze progi :)
Usuń