Klopsiki, pulpeciki czy też tradycyjne kotlety mielone goszczą u nas bardzo często. Dzisiaj postanowiłam, że do mięsa wieprzowego dodam ugotowaną kaszę pęczak. Nie trzeba nikogo przekonywać, że kasza ta jest świetna, ma ona wielu zwolenników, a to połączenie pozwala uzyskać proste i smaczne danie obiadowe. Dla podkreślenia smaku zostały podgotowane w sosie pomidorowym co sprawiło, że stały się jeszcze lepsze :)
Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym
SKŁADNIKI:
500 g mięsa wieprzowego
½ czerstwej bułki
8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak
1 jajko
sól
pieprz
kasza manna
1 szklanka bułki tartej
olej rzepakowy do smażenia
500 ml wody
1 kostka bulionowa
300 ml zbledowanych pomidorów
1 - ½ łyżki mąki
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak,
wyciśniętą namoczoną bułkę czerstwą,
wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę. Dodajemy kaszę mannę by masa nie była zbyt luźna.
Następnie formujemy większe kotleciki, które spłaszczamy odrobinę, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową, dodajemy pomidory i roztrzepujemy mąkę by zagęścić. Zagotowujemy doprawiając solą i pieprzem.
Do sosu wkładamy podsmażone kotlety i gotujemy je w sosie przez 20 minut.
Jak przepysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń:) były pyszne ... polecamy
Usuń