Dziś zapraszamy na roladki z filetu z kurczaka, które robię zwykle na Święta. Nie jest to typowe połączenie, bo mięso występuje tu w towarzystwie suszonych pomidorów i orzechów włoskich. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt zdaje się być dość odświętny. A do tego są zdrowsze od tradycyjnych kotletów, gdyż są bez panierki i z minimalną ilością tłuszczu. A o tym, że orzechy włoskie są zdrowe chyba nikogo nie muszę przekonywać. Do roladek wykorzystałam orzechy włoskie Helio, które dostałyśmy do przetestowania od tej firmy.
Roladki z kurczaka z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami
Składniki:
4 małe pojedyncze filety z kurczaka
100 g orzechów włoskich Helio
100 g suszonych pomidorów z oliwy
sól, pieprz
3/4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy lub oleju z pomidorów
Przygotowanie:
Filety z kurczaka rozbijamy na cieńsze i posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, a orzechy włoskie siekamy na drobno. Orzechy mieszamy z pomidorami i nakładamy na środek każdego filetu, po czym zawijamy tworząc roladkę. W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim roladki z każdej strony. Kiedy są obsmażone dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu 20 minut.
Na talerzu znajdują się roladki pokrojone w grube plastry.
Do roladek wykorzystałam orzechy włoskie Helio, które dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Orzechy sprawdziły się doskonale, w opakowaniu były duże, zdrowe sztuki, bez łupinek.
Przepis rewelacyjny! Przed chwilą skończyliśmy konsumować roladki zrobione z tego przepisu i będę polecała wszystkim. A na Wielkanoc planuję już powtórkę, z tym że zrobię od razu większą ilość.
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że roladki smakowały.
Usuń