poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Poniedziałkowy "fit" - roladki z kurczaka z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami

Dziś zapraszamy na roladki z filetu z kurczaka, które robię zwykle na Święta. Nie jest to typowe połączenie, bo mięso występuje tu w towarzystwie suszonych pomidorów i orzechów włoskich. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt zdaje się być dość odświętny. A do tego są zdrowsze od tradycyjnych kotletów, gdyż są bez panierki i z minimalną ilością tłuszczu. A o tym, że orzechy włoskie są zdrowe chyba nikogo nie muszę przekonywać.  Do roladek wykorzystałam orzechy włoskie Helio, które dostałyśmy do przetestowania od tej firmy.

Roladki z kurczaka z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami





Składniki:
4 małe pojedyncze filety z kurczaka
100 g suszonych pomidorów z oliwy
sól, pieprz
3/4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy lub oleju z pomidorów


Przygotowanie:
Filety z kurczaka rozbijamy na cieńsze i posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, a orzechy włoskie siekamy na drobno. Orzechy mieszamy z pomidorami i nakładamy na środek każdego filetu, po czym zawijamy tworząc roladkę. W rondelku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim roladki z każdej strony. Kiedy są obsmażone dolewamy bulion i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu 20 minut. 

 
Na talerzu znajdują się roladki pokrojone w grube plastry.





Do roladek wykorzystałam orzechy włoskie Helio, które dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Orzechy sprawdziły się doskonale, w opakowaniu były duże, zdrowe sztuki, bez łupinek.


2 komentarze:

  1. Przepis rewelacyjny! Przed chwilą skończyliśmy konsumować roladki zrobione z tego przepisu i będę polecała wszystkim. A na Wielkanoc planuję już powtórkę, z tym że zrobię od razu większą ilość.

    OdpowiedzUsuń