niedziela, 6 kwietnia 2014

Filet z kurczaka z jajkiem i szpinakiem

Święta Wielkanocne już tuż tuż... A z nimi nachodzą nas wszelakie pomysły na potrawy, które wpiszą się w ich krajobraz. Tak też, zapraszamy na drobiowe roladki, które przygotowane zostały z jajkiem i szpinakiem. Dla lepszego smaku zostały one po upieczeniu przełożone na kilka chwil do parowaru, który sprawił, że panierka stała się taką jaką lubi moja rodzinka. 

Filet z kurczaka z jajkiem i szpinakiem




SKŁADNIKI:
 podwójna pierś z kurczaka
3 jajka
1 garść świeżego szpinaku
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
czosnek 1 ząbek
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia


PRZYGOTOWANIE:
Dwa jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy z łupinek. 
Na maśle podduszamy opłukany szpinak dodając przeciśnięty ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka oczyszczamy, płuczemy i oprószamy solą i pieprzem.
 Rozklepujemy ją tłuczkiem. Na środek nakładamy porcję szpinaku, na wierzchu  układamy jajko i zwijamy w roladę. 
W miseczce roztrzepujemy pozostałe jajko doprawiając solą i pieprzem. Roladki panierujemy w jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
Po usmażeniu roladki przenosimy do parowara na 10 minut.

Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. bardzo pięknie i kusząco wyglądają:) smacznego:))
    gibli:))

    OdpowiedzUsuń
  2. To znaczy jaka ta panierka się stała? Co spowodował parowar?, bo nie wiem jaką lubi Twoja rodzinka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Panierka jest mięciutka, odchodzi od mięska i jest zupełnie inna niż taka sama z tłuszczu - polecam wypróbować i przekonać się jaką lubi moja rodzinka :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń