Ciekawa jestem czy już ktoś myśli o tym co podać na Wielkanoc. My już się nad tym zastanawiamy i póki co przeglądamy Nasze przepisy z ubiegłych lat. I tak właśnie rok temu na Wielkanocne śniadanko serwowałam między innymi takie bułeczki z jajkiem.
Cebulowe gniazdka z jajkiem
Składniki:
250 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli prowansalskiej
pieprz
50 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
2 czerwone cebule
1 łyżka oliwy do smażenia
4 jajka
1 żółtko
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej drobno pokrojone cebule. Mąkę mieszamy z solą prowansalską, pieprzem, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, jedno jajko i podsmażoną, wystudzoną cebulkę.
Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia. Pozostałe jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdego kawałka formujemy wałeczek, który zlepiamy ze sobą. Na środku układamy połówkę jajka, stroną przecięcia w dół.
Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i odstawiamy na 10 minut. Z wierzchu smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut.
Pomysł jest bardzo ciekawy:))
OdpowiedzUsuńgibli:))
Cieszymy się, że się podoba
UsuńDziękujemy, zapraszamy do Nas częściej
OdpowiedzUsuńświetne bułeczki czy te bułeczki na zimno czy na ciepło -pozdrawiam Róża
OdpowiedzUsuńJa podałam na zimno do śniadania zamiast tradycyjnego pieczywa.
Usuńsuper bułeczki skorzystam z przepisu czy podajemy na ciepło czy na zimno dziękuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa podaję na zimno, gdyż przygotowuję je wcześniej
OdpowiedzUsuń