sobota, 5 kwietnia 2014

Cebulowe gniazdka z jajkiem na Wielkanocne śniadanko

Ciekawa jestem czy już ktoś myśli o tym co podać na Wielkanoc. My już się nad tym zastanawiamy i póki co przeglądamy Nasze przepisy z ubiegłych lat. I tak właśnie rok temu na Wielkanocne śniadanko serwowałam między innymi takie bułeczki z jajkiem.

Cebulowe gniazdka z jajkiem


Składniki:
 250 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli prowansalskiej
pieprz
50 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
2 czerwone cebule
1 łyżka oliwy do smażenia
4 jajka
1 żółtko

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej drobno pokrojone cebule. Mąkę mieszamy z solą prowansalską, pieprzem, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, jedno jajko i podsmażoną, wystudzoną cebulkę. 
Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia. Pozostałe jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdego kawałka formujemy wałeczek, który zlepiamy ze sobą. Na środku układamy połówkę jajka, stroną przecięcia w dół. 
Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i odstawiamy na 10 minut. Z wierzchu smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut.



7 komentarzy:

  1. Pomysł jest bardzo ciekawy:))
    gibli:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy, zapraszamy do Nas częściej

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne bułeczki czy te bułeczki na zimno czy na ciepło -pozdrawiam Róża

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja podałam na zimno do śniadania zamiast tradycyjnego pieczywa.

      Usuń
  4. super bułeczki skorzystam z przepisu czy podajemy na ciepło czy na zimno dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja podaję na zimno, gdyż przygotowuję je wcześniej

    OdpowiedzUsuń