środa, 9 kwietnia 2014

Słodkie środy - lukier pomarańczowy

W międzyczasie zachęcania do świątecznych wypieków wrzucamy szybki i króciutki przepis na lukier pomarańczowy. Myślę, że przepis taki może się przydać do przyrządzania różnych wypieków nie tylko świątecznych, jest on alternatywą dla klasycznego lukru białego. Do lukru wykorzystałam skórkę pomarańczową  Helio, którą dostałyśmy do przetestowania od tej firmy.

Lukier pomarańczowy




 Składniki:
1 szklanka cukru pudru
1/2 pomarańczy

Przygotowanie:
Z pomarańczy wyciskamy sok. Do cukru pudru dolewamy stopniowo sok, aby uzyskać pożądaną konsystencję lukru. 

 
Dodajemy do lukru skórkę pomarańczową Helio i tak przygotowanym dekorujemy wypieki.



Do lukru wykorzystałam kandyzowaną  skórkę pomarańczową Helio, którą dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Skórka ta sprawdziła się doskonale, była aromatyczna, słodka i w fajnych malutkich kawałeczkach.

2 komentarze: