W międzyczasie zachęcania do świątecznych wypieków wrzucamy szybki i króciutki przepis na lukier pomarańczowy. Myślę, że przepis taki może się przydać do przyrządzania różnych wypieków nie tylko świątecznych, jest on alternatywą dla klasycznego lukru białego. Do lukru wykorzystałam skórkę pomarańczową Helio, którą dostałyśmy do przetestowania od tej firmy.
Lukier pomarańczowy
Składniki:
1 szklanka cukru pudru
1/2 pomarańczy
Przygotowanie:
Z pomarańczy wyciskamy sok. Do cukru pudru dolewamy stopniowo sok, aby
uzyskać pożądaną konsystencję lukru.
Dodajemy do lukru skórkę pomarańczową Helio i
tak przygotowanym dekorujemy wypieki.
Do lukru wykorzystałam kandyzowaną skórkę pomarańczową Helio, którą dostałyśmy do przetestowania w ramach współpracy. Skórka ta sprawdziła się doskonale, była aromatyczna, słodka i w fajnych malutkich kawałeczkach.
ciekawy pomysł na skórkę pomarańczową :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że się pomysł spodobał...
Usuń