W związku z tym, że Święta coraz bliżej to ze zdwojoną siłą pojawiają się u Nas świąteczne przepisy. I tak dziś był już mazurek a teraz dodajemy jeszcze babkę cytrynową, która również świetnie pasuje na świąteczny stół. Właściwie to nazywam ją czasem też potrójnie cytrynową, gdyż do ciasta dodaję sok i skórkę z cytryny, lukier jest na soku cytrynowym, a jeszcze dodatkowo podaję ją ozdobioną cytrynami w lukrze. W związku z tym słodycz przeplata się w niej z kwaskowatą nutą.
Wielkanocna babka cytrynowa
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
1 łyżeczka cukru wanilinowego
180 ml mleka
szczypta soli
2 cytryny
cukier puder
1/2 szklanki cukru
1/4 op galaretki cytrynowej
Przygotowanie:
Cytryny dokładnie wyszorować. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, a drugą pokroić na cienkie plasterki.
Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do ostudzenia. Oddzielić białka od żółtek i ubić je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką startą z cytryny i połową soku z cytryny. Obie mąki pomieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do miksera z żółtkami mleko, mąkę oraz roztopioną margarynę. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki i piec ok godziny w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 stopni. Z pozostałego soku z cytryny i cukru pudru zrobić gęsty lukier i oblać nim babkę kiedy wystygnie. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody, i kiedy ostygnie zanurzać w niej plasterki cytryn a następnie maczać je w cukrze. Po zastygnięciu takie cytrynki układać na babce.
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g margaryny
1 łyżeczka cukru wanilinowego
180 ml mleka
szczypta soli
2 cytryny
cukier puder
1/2 szklanki cukru
1/4 op galaretki cytrynowej
Przygotowanie:
Cytryny dokładnie wyszorować. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, a drugą pokroić na cienkie plasterki.
Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do ostudzenia. Oddzielić białka od żółtek i ubić je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką startą z cytryny i połową soku z cytryny. Obie mąki pomieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do miksera z żółtkami mleko, mąkę oraz roztopioną margarynę. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do foremki i piec ok godziny w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180 stopni. Z pozostałego soku z cytryny i cukru pudru zrobić gęsty lukier i oblać nim babkę kiedy wystygnie. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody, i kiedy ostygnie zanurzać w niej plasterki cytryn a następnie maczać je w cukrze. Po zastygnięciu takie cytrynki układać na babce.
Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPolecamy, była smaczna!
UsuńZabieram ten przepis i zrobię na Wielkanoc. Babka wygląda na bardzo smaczną.
OdpowiedzUsuńZachęcamy do zrobienia i przesłania do Nas zdjęć przygotowanej babki, do "Kącika czytelnika" który niedługo pojawi się u Nas na blogu
UsuńMniam cudna babeczka!
OdpowiedzUsuńDziękujemy
Usuń