Przechodząc przez bazarek ujrzałam na straganie rabarbar, w kilka chwil był w moim koszyku. Idąc do domu snułam co z niego przygotuję... I tak powstała wizja tej oto tarty :) Rabarbar uwielbiam za jego smak - kompozycje jakie można z niego wyczarować są rewelacyjne. Mogę śmiało rzec, że sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty:)
Tarta z rabarbarem bezą i migdałami
SKŁADNIKI:
ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
100 g masła
1 ½ łyżki jogurtu greckiego
beza:
3 białka
90 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
dodatkowo:
450 g rabarbaru
2 łyżki cukru
płatki migdałowe do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i jajko i rozcieramy do uzyskania kaszki. Dodajemy jajka, cukier oraz jogurt i zagniatamy ciasto.
Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty i pieczemy w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku przez 15 minut (ostatnie 2-3 minuty włączyłam termoobieg).
Ciasto wyciągamy do lekkiego przestudzenia.
Rabarbar obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
Na przestudzony spód nakładamy rabarbar, następnie ubite białka, całość oprószamy płatkami migdałowymi.
Pieczemy w nagrzanym o 170 stopni piekarniku przez około 30-40 minut. Ja po 15 minutach przykryłam z góry tartę papierem do pieczenia by płatki się nie spaliły.
Pyszna tarta ,oj zjadłabym z rabarbarem.
OdpowiedzUsuń:) była przepyszna ... szybko zniknęła ..
Usuń