Niedawno przekonałam się do gotowanych pieczarek. Do tej pory zawsze robiłam i jadłam tylko smażone, ale gdy okazało się, że gotowane są równie smaczne zaczęłam wykorzystywać je do sałatek, również tych "fit". Dzisiejsza sałatka w pierwszej wersji była z majonezem, później mieszałam majonez z jogurtem naturalnym, a ostatnio większość sałatek staram się robić z samym jogurtem naturalnym, nie ujmuje to ich smaku a są zdecydowanie mniej kaloryczne.
Sałatka z gotowanymi pieczarkami
Składniki:
1/4 kapusty pekińskiej
300 g pieczarek
1 puszka groszku
4 ogórki kiszone
1 czerwona cebula
sól
pieprz
1 łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i gotujemy w lekko osolonym wrzątku 5 minut. Pieczarki odcedzamy i mieszamy z kapustą, pokrojonymi i kostkę ogórkami, drobno pokrojoną cebulą i groszkiem. Do całości dodajemy jogurt i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy.
300 g pieczarek
1 puszka groszku
4 ogórki kiszone
1 czerwona cebula
sól
pieprz
1 łyżka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i gotujemy w lekko osolonym wrzątku 5 minut. Pieczarki odcedzamy i mieszamy z kapustą, pokrojonymi i kostkę ogórkami, drobno pokrojoną cebulą i groszkiem. Do całości dodajemy jogurt i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy.
Ta sałatka musiała być pyszna. Zapraszam do dodania wpisu do akcji Pieczarkowy Tydzień 2014, dziś koniec akcji, więc proszę o zgłoszenie do wieczora :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńByła pyszna, polecamy i dziękujemy za zaproszenie.
Usuń