wtorek, 11 lutego 2014

Klasyczny żurek z białą kiełbasą na żeberkach

 Klasyka zawsze sprawdza się na stole ... U mnie w domu żurek gości często. Nie zawsze jest on jednak przygotowywany w taki sam sposób. Dzisiaj chciałam zaprosić na klasyczny żurek na żeberkach podany z białą kiełbaską i gotowanym jajkiem. 

 Klasyczny żurek z białą kiełbasą na żeberkach



SKŁADNIKI:

300 g żeberek wędzonych
3 - 4 kiełbaski
3 -4 jajka
5 ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
300 ml żurku
200 ml śmietany
ziele angielskie
liść laurowy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz 

 PRZYGOTOWANIE:

Żeberka zalewamy wodą około 2,5l, dodajemy ziele angielskie,
 liść laurowy i sól, gotujemy do zagotowania. 
W tym czasie obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. 
Kiełbaskę kroimy w plastry, jajka gotujemy na twardo. 
Kiedy żeberka się zagotują dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę i gotujemy do miękkości, wtedy dodajemy kiełbaskę, zalewamy żurem i śmietaną, na koniec dodajemy czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.
 Podajemy z jajkiem.

2 komentarze:

  1. Mnie brakuje tutaj przesmażonej cebulki, majeranku i chrzanu,ale to moje smaki,jeszcze jedno kiełbasę po ugotowaniu przesmażam i dodaje do żurku.Oczywiście czosnek również przesmażam krótko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia gustu i ochoty. Czasem też tak robimy jak napisałeś, ale tym razem miało być mniej tłuszczu, więc bez smażenia i szybciej.

      Usuń