Klasyka zawsze sprawdza się na stole ... U mnie w domu żurek gości często. Nie zawsze jest on jednak przygotowywany w taki sam sposób. Dzisiaj chciałam zaprosić na klasyczny żurek na żeberkach podany z białą kiełbaską i gotowanym jajkiem.
Klasyczny żurek z białą kiełbasą na żeberkach
SKŁADNIKI:
300 g żeberek wędzonych
3 - 4 kiełbaski
3 -4 jajka
5 ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
300 ml żurku
200 ml śmietany
ziele angielskie
liść laurowy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
300 g żeberek wędzonych
3 - 4 kiełbaski
3 -4 jajka
5 ziemniaków
1 marchewka
1 pietruszka
300 ml żurku
200 ml śmietany
ziele angielskie
liść laurowy
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Żeberka zalewamy wodą około 2,5l, dodajemy ziele angielskie,
Żeberka zalewamy wodą około 2,5l, dodajemy ziele angielskie,
liść laurowy i sól, gotujemy do zagotowania.
W tym czasie obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Kiełbaskę kroimy w plastry, jajka gotujemy na twardo.
Kiedy żeberka się zagotują dodajemy ziemniaki, marchewkę i pietruszkę i gotujemy do miękkości, wtedy dodajemy kiełbaskę, zalewamy żurem i śmietaną, na koniec dodajemy czosnek i doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z jajkiem.
Mnie brakuje tutaj przesmażonej cebulki, majeranku i chrzanu,ale to moje smaki,jeszcze jedno kiełbasę po ugotowaniu przesmażam i dodaje do żurku.Oczywiście czosnek również przesmażam krótko.
OdpowiedzUsuńKwestia gustu i ochoty. Czasem też tak robimy jak napisałeś, ale tym razem miało być mniej tłuszczu, więc bez smażenia i szybciej.
Usuń