Jakiś czas temu moja kuchnia została doposażona w patelnię grillową. Nie zastanawiając się długo padło na to, że jako pierwszy z nowej patelni zejdzie pstrąg. Jest to jedna z Naszych ulubionych ryb. Pieczemy ją standardowo w piekarniku a w lecie na grillu, czasem zdarza się również usmażyć na oleju, ale od tej opcji już raczej odejdziemy, gdyż z patelni grillowej jest równie smacznie, szybko a do tego zdrowo.
Pstrąg z patelni grillowej
SKŁADNIKI:
2 świeże wypatroszone pstrągi
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 cytryny
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
sól
2 łyżki oliwy
Ryby należy opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natkę pietruszki należy drobno posiekać. Do miseczki przekładamy pietruszkę, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, pieprz z kolendrą, sól oraz oliwę i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy ryby w środku i na zewnątrz i odkładamy na godzinkę.
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 cytryny
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą
sól
2 łyżki oliwy
Ryby należy opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Natkę pietruszki należy drobno posiekać. Do miseczki przekładamy pietruszkę, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny, pieprz z kolendrą, sól oraz oliwę i mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy ryby w środku i na zewnątrz i odkładamy na godzinkę.
Patelnię grillową rozgrzewamy, zmniejszamy ogień i przekładamy na nią ryby. Smażymy po kilka minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz