Ciasta które wyglądają tak wyśmienicie jak Pychotka czyli znana chyba wszystkim Pani Walewska zawsze wydawały mi się bardzo pracochłonne i dość skomplikowane - nic bardziej mylnego! Zabierałam się do Pani Walewskiej przez kilka dobrych lat ;) w tym roku się udało i przyznać muszę że dawno tak dobrego ciasta nie jadłam. Polecam!!
Pani Walewska z żurawiną
SKŁADNIKI:
Składniki na kruche ciasto:
500 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
200 g masła
6 żółtek
Składniki na bezę:
8 białek
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szczypty soli
Dodatkowo
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
120 g płatków migdałowych
100 g żurawiny suszonej
Masa kremowa:
500 ml mleka 3,2%
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
200 g masła
Składniki na kruche ciasto:
500 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
200 g masła
6 żółtek
Składniki na bezę:
8 białek
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szczypty soli
Dodatkowo
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
120 g płatków migdałowych
100 g żurawiny suszonej
Masa kremowa:
500 ml mleka 3,2%
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
3 łyżki cukru
200 g masła
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i miękkie masło - siekamy do połączenia składników, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier puder i miękkie masło - siekamy do połączenia składników, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
Dzielimy je na dwie równe części.
Ubijamy dwie bezy - 4 białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli,następnie dodajemy 3/4 szklanki cukru pudru oraz łyżkę mąki ziemniaczanej
Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną część zagniecionego ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować.
Na ciasto smarujemy połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy masę bezową. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (na drugi placek w tym miejscu wykładamy na migdały suszoną żurawinę).
Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut.
Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.
Placki ostudzić.
Przygotowujemy krem - 250 ml mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtka i mąką - zmiksować, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć do białości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując.
Składamy ciasto: ostudzone placki przełożyć masą kremową. Górny placek to ten z żurawiną. Schłodzić przez minimum 3 godziny w lodówce.
Chciałoby się uwierzyć że to taki prosty wypiek bo nie wygląda na taki. Jadłam kilka razy to ciasto i za każdym razem rozpływałam się.
OdpowiedzUsuńW przygotowaniu tego ciasta nie ma żadnej sztuki, naprawdę jest proste :) a co najważniejsze efektowne i smaczne :)
UsuńMUSZĘ SOBIE UPIEC ..........WYGLĄDA SEPERACKO I TAK SMAKUJE PEWNIE...............
OdpowiedzUsuńCiasto to jest godne polecenia, nie jest ono skomplikowane i pracochłonne za to na pewno smaczne i efektowne :)
UsuńPoelcamy