Dzisiaj zapraszamy na pyszne żeberka w kapuście. Moja mama przygotowywała je bardzo często, zaglądając do Jej zeszytu postanowiłam, że i u mnie zagoszczą właśnie przygotowane w ten sposób. Żeberka te są pyszne i świetnie pasują nawet na rodzinny obiad.
Żeberka duszone w kapuście
SKŁADNIKI:
żeberka 60 dag
kapusta kiszona 40 dag
przyprawa do żeberek
papryka słodka
sól
pieprz
olej do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy
żeberka 60 dag
kapusta kiszona 40 dag
przyprawa do żeberek
papryka słodka
sól
pieprz
olej do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka zalewamy wodą i obgotowujemy przez około 20 minut. Żeberka kroimy, przekładamy na patelnie, doprawiamy przyprawą do żeberek, papryką solą i pieprzem, podlewamy olejem i przesmażamy.
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka zalewamy wodą i obgotowujemy przez około 20 minut. Żeberka kroimy, przekładamy na patelnie, doprawiamy przyprawą do żeberek, papryką solą i pieprzem, podlewamy olejem i przesmażamy.
Część ugotowanej kapusty przekładamy na żeberka i razem przesmażamy,
podlewając delikatnie wodą z kapusty by całość przywarta do patelni
odeszła.
Do pozostałej kapusty dodajemy koncentrat i ją przesmażamy. Następnie dodajemy podsmażone żeberka z kapustą, podlewamy wodą około 2
szklankami, dodajemy ziele, liść, solimy i gotujemy do miękkości żeberek
przez około 30 minut.
jedno z ulubionych dań mojego męża:) pychota!
OdpowiedzUsuńMój mąż też uwielbia te żeberka.... :)
Usuń