wtorek, 28 stycznia 2014

Żeberka duszone w kapuście

 Dzisiaj zapraszamy na pyszne żeberka w kapuście. Moja mama przygotowywała je bardzo często, zaglądając do Jej zeszytu postanowiłam, że i u mnie zagoszczą właśnie przygotowane w ten sposób. Żeberka te są pyszne i świetnie pasują nawet na rodzinny obiad.

Żeberka duszone w kapuście




SKŁADNIKI:
żeberka 60 dag
kapusta kiszona 40 dag
przyprawa do żeberek
papryka słodka
sól
pieprz
olej do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
koncentrat pomidorowy

 PRZYGOTOWANIE:

Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka zalewamy wodą i obgotowujemy przez około 20 minut. Żeberka kroimy, przekładamy na patelnie, doprawiamy przyprawą do żeberek, papryką solą i pieprzem, podlewamy olejem i przesmażamy.


 Część ugotowanej kapusty przekładamy na żeberka i razem przesmażamy, podlewając delikatnie wodą z kapusty by całość przywarta do patelni odeszła.



Do pozostałej kapusty dodajemy koncentrat i ją przesmażamy. Następnie dodajemy podsmażone żeberka z kapustą, podlewamy wodą około 2 szklankami, dodajemy ziele, liść, solimy i gotujemy do miękkości żeberek przez około 30 minut.


2 komentarze: